26 apr. 2022 | 14:46

Cum îți afectează creierul fiecare minciună spusă. Descoperire de senzație a ultimului studiu efectuat

Diverse
Cum îți afectează creierul fiecare minciună spusă. Descoperire de senzație a ultimului studiu efectuat
Cum afecteaza creierul uman minciunile spuse

Puțini sunt oamenii care nu au spus o minciună în viața lor. Mulți oameni spun vorbe neadevărate care au efecte negative asupra celorlalți, alții născocesc vorbe care nu afectează pe nimeni, iar unii dintre noi mint, câteodată, pentru a proteja alte persoane. Toții sunt afectați. Oamenii de știință au descoperit cum ne afectează creierul fiecare mincină spusă.

Cum ne este afectat creierul de minciuni. De câte ori minte un minicinos pe zi

Cercetătorii au descoperit că indiferent de tipul de minciună spusă este necesară o cantitate incredibilă de energie cerebrală pentru a o transmite, iar folosirea acestei capacități ne poate costa.

Un psiholog la Universitatea Alabama din Birmingham, Timothy Levine, a cercetat, de-a lungul anilor, felul și amploarea în care mint oamenii.

De câte feluri sunt minciunile

Conform acestuia, cei mai mulți dintre oameni apreciază onestitatea și vor să fie sinceri și circa trei sferturi dintre subiecți au mințit rar. Dintre toate minciunile raportate în cadrul studiului, 90% au fost „minciuni albe”.

Cercetătorii au catalogat minciunile bine intenționate ca „minciuni prosociale”, scornite, de obicei, pentru a face pe cineva să se simtă mai bine. La acestea se adaugă „minciunile altruiste”, care, chiar dacă îi pot avantaja pe ceilalți, pot cauza un mare rău celui care spune minciuna.

Exemplu de minciună altruistă

În timpul Holocaustului, oamenii au spus astfel de minciuni naziștilor cu referire la locurile în care se piteau evreii. „Mincinoșii” erau conștienți că ar putea fi uciși dacă se descoperea că mint, dar și-au asumat acest risc cu speranța de a-i salva pe ceilalți.

Studiul lui Timothy Levine mai arată că există unii oameni care mint foarte mult. Potrivit cercetării, 1% dintre mincinoși spun mai mult de 15 minciuni pe zi. Unii dintre aceștia spun neadevăruei în legătură cu realizările lor pentru că sunt încrezuți sau prea mândrii de ei. De asemenea, alții pot minți pentru a profita de oameni sau chiar pentru a-i înșela.

Creierul, foarte afectat atunci când se spun minciuni

Cercetătorii au ajuns la concluzia că atunci când este spus adevărul, creierul uman nu trebuie să facă nimic ieșit din comun. Inițial, procesul pare unul destul de simplu: spui ceea ce vrei să spui.

În schimb, minciuna necesită o cantitate mai mare de muncă și energie. În cazul rostirii unor minciuni, solicitarea creierului se face într-o regiune numită cortex prefrontal.

Ce se întâmplă atunci când minți

„Cortexul prefrontal este partea responsabilă de memoria de lucru. Memoria de lucru păstrează ceva în minte doar pentru o perioadă scurtă de timp – cum ar fi amintirea instrucțiunilor pentru cum să joci un joc sau o altă sarcină specifică. Aceasta stochează lucrurile doar pentru o perioadă scurtă de timp, pe măsură ce le folosiți.

Nu le pune în memoria pe termen lung. Pe lângă memoria de lucru, cortexul prefrontal se ocupă și de sarcini precum planificarea, rezolvarea problemelor și autocontrolul”, a declarat Jennifer Vendemia, cercetător în neuroștiințe la Universitatea din Carolina de Sud, în Columbia.

Studiul mai arată că atunci când se investește mai multă energie cerebrală pentru a spune o minciună, oamenii au la dispoziție mai puțină energie pentru alte lucruri, cum ar fi rezolvarea unor probleme de matematică.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Exclusiv: Andreea Tonciu și Pescobar, întâlnire de taină. Cum au fost surprinși cei doi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro