Se caută mii de angajaţi cu salarii de până la 8.000 de lei! Criza forței de muncă afectează Europa în 2022. Datele statistice arată că rata șomajului în zona euro atinge un minim record de 7%. În tot acest timp, deficitul de forță de muncă se extinde. La început de 2022 șomajul în rândul tinerilor a atins un minim istoric de 14,9%, în timp ce blocul european speră la o redresare. Nici România nu este scutită de acest tip de criză, specialiștii spunând că, într-adevăr, trecem printr-o criză acută a forței de muncă. La această oră se caută mii de angajaţi. În ceea ce privesc salariile, acestea sunt de până la 8.000 de lei. Cei din această ramură importantă spun că este extrem de greu, totuși, să facă angajari, chiar dacă nu li se cer studii superioare.
Conform celebrei publicații „Financial Times”, șomajul în zona euro a scăzut la un nivel minim record de 7% la sfârșitul anului trecut. Această scădere a subliniat modul în care piața forței de muncă din regiune și-a revenit.
Procesul s-a întâmplat, mai repede decât se aștepta, de la impactul pandemiei. Numărul șomerilor din blocul comunitar a scăzut cu 185.000 de persoane în ultima lună din 2021. Astfel, numărul total de șomeri a scăzut la 11,5 milioane, conform Eurostat.
Rata șomajului de 7% în decembrie 2021 a scăzut de la o rată revizuită în scădere de 7,1% în noiembrie. Un număr tot mai mare de întreprinderi din țări precum Germania și Franța raportează un deficit de lucrători, pe măsură ce cererea de bunuri și servicii crește.
Îmbunătățirea pieței forței de muncă a fost deosebit de puternică în rândul tinerilor. Acest aspect a venit pe fondul ratei șomajului pentru cei cu vârsta sub 25 de ani, care a scăzut la un nou minim istoric.
În decembrie 2021 aceasa a fost de 14,9%. Șomajul în rândul tinerilor este de mult timp un flagel al pieței europene a muncii. A atins un nivel maxim de 25% în timpul crizei datoriilor, în 2013.
Cea mai mare scădere a șomajului în rândul tinerilor în ultimul an a fost înregistrată în Spania. Aici rata a scăzut de la 41% în decembrie 2021 la 30,6%, deși acest lucru l-a readus doar la nivelurile anterioare pandemiei.
Dintre principalele economii ale blocului, șomajul în rândul tinerilor a coborât cel mai mult sub nivelurile de dinaintea crizei în Franța, scăzând de la 21% în decembrie 2019 la 17,6% luna trecută.
România, stat european, nu avea cum să scape de criza forței de muncă. Analiștii și recrutorii din piața muncii vorbesc și aici de o criză a forței de muncă. Conform acestora, criza se adâncește de la o zi la alta. De exemplu, în zona construcțiilor, antreprenorii spun că se caută mii de angajaţi cu salarii de până la 8.000 de lei.
Datele ANOFM arată că sunt disponibile, la nivel național, peste 40.000 de locuri de muncă în construcții. Salarizările, deși ofertante, nu atrag potențiali angajați, nici măcar pe cei tineri și fără studii superioare.
Antreprenorii din piață spun că „Această forţă de muncă este destul de greu de găsit.” Alții, deși reușesc să angajeze, declară că „Sunt oameni pe care îi angajez astăzi şi peste două zile nu mai vin la muncă.”
Astfel s-a ajuns la o situație în premieră în România, și anume aducerea de angajați din alte țări, altele decât cele din UE.
La nivelul anului 2021 au fost înregistrați 25.000 de muncitori aduși din afara țării. În 2022 numărul a crescut la 100.000. Majoritatea sunt aduși din state, precum India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka.