Cele mai cancerigene alimente pe care românii le consumă des. Cât rău îți fac, de fapt

Cele mai cancerigene alimente pe care românii le consumă des. Cât rău îți fac, de fapt
Cele mai cancerigene alimente pe care românii le consumă des. Cât rău îți fac, de fapt

Avertisment îngrijorător pentru români! Specialiștii au dezvăluit care sunt cele mai cancerigene alimente. Din nefericire, pe listă apar multe produse pe care românii le consumă des, chiar zilnic. Ce boli cauzează?

Top 5 cele mai cancerigene alimente. Mulți români le consumă zilnic

Coșul de cumpărături al românilor este plin de alimente cancerigene. Specialiștii au făcut un top 5 al celor mai periculoase produse pe care le consumăm foarte des, poate chiar zilnic. Atenție, unele dinte ele sunt considerate benefice pentru sănătate, însă pot ajunge să aibă efecte nocive asupra organismului. Totul depinde de felul în care sunt procesate și pregătite pentru ambalare.

Cum se transformă un produs sănătos într-un aliment cancerigen

Roșiile gătite sunt bogate în licopen, un compus cu puternic efect anticancerigen. Acest lucru nu este valabil și în cazul roșiilor la conservă din comerț. Materialul folosit în procesarea lor conțeine bisfenol-A, un produs periculos pentru sănătate, ce poate duce la apariția cancerului.  Bisfenol-A este un estrogen sintetic ce cauzează afecțiuni ale aparatului reproducător, boli cardiace, diabet, obezitate și cancer. Mai mult, este absorbit cu ușurință în alimentele acide, precum roșiile.

Top 5 cele mai cancerigene alimente: mezelurile

În top 5 cele mai cancerigene alimente se regăsesc și afumăturile și mezelurile. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment cu privire la legătura directă dintre consumul regulat de carne procesată și creșterea riscului de apariție a cancerului. Potrivit specialiștilor OMS,  50 de grame de mezeluri consumate zilnic – echivalentul a două felii de șuncă – șansele apariției cancerului colorectal cresc cu 18%.

„Mezelurile conţin nitraţi, care odată ingeraţi în corp cresc riscul de a face cancer”, avertizează Meryl Pritchard, un nutriţionist de renume.

Top 5 cele mai cancerigene alimente: crenvurștii

În aceeași categorie ar putea fi puși și crenvurștii, care conțin numeroase substanțe cu potențial cancerigen, cum este nitritul. Aces conservant artificial a fost inclus de autoritățile europene şi nord americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene.

„Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurștii nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Cele mai cancerigene alimente pe care românii le consumă des. Cât rău îți fac, de fapt
Cele mai cancerigene alimente pe care românii le consumă des. Cât rău îți fac, de fapt

Top 5 cele mai cancerigene alimente: sucurile carbogazoase

O singură doză de suc are aproape 40 de grame de zahăr. Din nefericire, dacă le înlocuim cu variantele lor fără zahăr, nu facem decât să ne creștem riscul de a face diabet sau obezitate. Îndulcitorii artificiali nu fac altceva decât să păcălească creierul să creadă că a consumat zahăr. Mai grav, aceste substanțe pot cauza infertilitate și cancer.

Ce legătură există între dulciuri și alimentele cu făină albă și apariția cancerului?

Un loc important în top 5 alimente cancerigene este ocupat de dulciuri și produsele pe bază de făină albă, două categorii de alimente pe care românii le consumă zilnic. În cartea sa, „Anticancer”, medicul David Servan Schreiber vorbește despre faptul că metabolismul tumorilor maligne este dependent de consului de glucoză.

„Când mâncăm alimente pe bază de zahăr şi făină albă nivelul de glucoză din sânge se măreşte cu rapiditate. Imediat, corpul eliberează insulina pentru a da posibilitate glucozei să intre în celule. Secreţia de insulină e însoţită de eliberarea altor molecule numite IGF (insulin like growth factor) care stimulează dezvoltarea celulelor. (…) În prezent cunoaştem faptul că aceste creşteri ale nivelului secreţiei de insulină şi IGF stimulează în mod direct dezvoltarea celulelor canceroase şi capacitatea lor de a invada ţesuturile învecinate”, spune specialistul în cartea sa.