Ai observat cum mezelurile devin lipicioase la scurt timp după ce le cumperi? Le păstrezi la rece, dar tot formează o peliculă inestetică și ciudată pe deasupra. Ce pericol indică asta și ce este sugerat să faci? Cum să alegi cele mai bune produse pentru familia ta? Indiciile sunt chiar pe etichetă!
Mezelurile nu sunt indicate de nutriționiști, dar dacă totuși nu poți să renunți la ele măcar alege varianta corectă și depozitează-le cum trebuie. Mezelurile sunt extrem de alese de oameni datorită comodității, dar și a accesibilității când vine vorba de preț. Secolul vitezei normal că-și spune cuvântul când vine vorba despre alimentație, așa că cei mai mulți aleg un sandviș pe repede înainte și fug la serviciu ori își potolesc foamea în pauze tot cu o astfel de alegere și un iaurt.
Românii le consideră potrivite pentru o masă rapidă și rece, mai cu seamă că încap perfect în peisajul unui platou tradițional alături de brânză de capră/oaie/vacă, ceapă verde/roșie, castraveți, salată sau ridichi. „Citirea etichetei nu lămureşte majoritatea oamenilor. E- urile trecute acolo nu explică clar conţinutul lor de fapt”, spune Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară din Târgu Mureş. Cum să-ți dai seama că mezelul este unul foarte prost? Simplu – are prețul mic și termenul de valabilitate îndelungat. Alege un producător mic de la care să te aprovizionezi și citește bine eticheta. E ideal să nu conțină atât de multe lucruri.
Pentru a mări cantitățile și pentru a ieși bine la cheltuieli, folosind astfel puțină carne macră, producătorii folosesc o cantitate mare de apă și grăsime, pe lângă coloranți și multe chimicale. Alegerea corectă a mezeurilor este în funcție de termenul cât mai scurt și a mărcii care folosește cât mai puține condimente și aditivi. De exemplu, un produs tradițional, gustos și sănătos nu se va produce niciodată într-o fabrică mare, ci în mici întreprinderi, după rețeta proprie a gospodăriei.
„Cantitatea de carne e nesemnificativă, o mare parte sunt tocăturile – carne dezosată mecanic- în mare parte resturi de carne. Şi apoi urmează lista aditivilor: glutamat monosodic care dă gust foarte bun şi provoacă dependenţă; nitriţi şi nitraţi de sodiu, arome sintetice, coloranţi. Nu putem da vina numai pe aceşti aditivi pentru problemele de sănătate, dar sunt factori care favorizează apariţia acestora, în timp”
Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară din Târgu Mureş (Sursa. exquiz.ro)