Nu este deloc ușor să faci un clasament cu cele mau bune filme românești. După cum știi, gusturile nu se discută, prin urmare, vor exista mereu diferite filme pe gustul tuturor. Cu toate acestea, industria românească a produs, de-a lungul timpului, numeroase producții de calitate. În mare parte, predomină filmele românești dramatice. Acestea au fost influențate și de perioada comunismului, până în 1989. Dar și filme de comedie, un gen ce caracterizează poporul nostru.
Un număr impresionant de filme românești de calitate au ajuns să fie cunoscute în ultimii ani pe plan internațional, după câștigarea unor premii la unele festivaluri europene. Așa că, iată câteva dintre cele mai bune filme românești.
Un film de Cristian Nemescu din 2007, California Dreamin’, a fost premiat cu multiple titluri la festivalul de film de la Cannes. Printre premii putem enumera: premiul Un Certain Regard, premiul Iris pentru cel mai bun film, premiul Canvas și premiul publicului. Din păcate, regizorul Cristian Nemescu, a murit înainte de a putea termina filmul, acesta fiind numit „Nesfârșit”.
Povestea filmului este inspirat din fapte reale. În timpul bombardamentului Yugoslaviei din 1999, un transport militar ce mergea spre Kosovo a fost oprit timp de 4 zile undeva prin Câmpia Bărăganului. Trenul este oprit de către șeful gării la stația localității Căpâlnița. El mută trenul pe o linie secundară pentru ca soldații români și americani să poată prezenta actele necesare. Intervine o problemă, aceea că soldații au primit doar acordul verbal al primului ministru, nu și un act ce ar dovedi asta. Pentru a urmări firul poveștii, recomandăm acest film cu cea mai mare căldură.
Filmul este creat de Corneliu Porumboiu și este un film polițist prezentat în 2009. Acesta prezintă povestea trăită de Cristi, un polițist ce provine dintr-un oraș de provincie. El urmărește un licean ce este bănuit de trafic de droguri. Filmul scoate în evidență problema morală a polițistului. Pe parcursul filmului, acesta începe să se îndoiască de corectitudinea legii.
Filmul a fost apreciat în România dar și în Europa. Câștigând premiul Juriului și premiul FIPRESCI, pentru secțiunea Un Certain Regard din cadrul festivalului de la Cannes.
Inspirat de romanul cu același nume, scris de unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români, Liviu Rebreanu, Liviu Ciulei a decis să facă un film din această poveste.
Datorită vechimii filmului, făcut în 1964, a demonstrat că cinematografia autohtonă poate concura cu cea vestică. De asemenea, prin câștigarea premiului pentru cel mai bun regizor, în 1965 de la Cannes, a demonstrat abilitatea artiștilor noștri străinilor.
De data aceasta, Corneliu Porumboiu a creat o comedie satirică. Ea poate fi încadrată ca fiind un alt film românesc din care reiese epoca comunismului și nenumăratele sale fațade.
Filmul reprezintă încercarea unui jurnalist din Vaslui de a desluși adevărul despre revoluția din propriul său oraș. Stilul abordat este unul satiric iar comedia este inteligentă. Producția a câștigat premiul pentru cel mai bun film de debut în cadrul festivalului de la Cannes.
Este o capodoperă dramatică creată de regizorul Florin Șerban, Filmul a câștigat premiul „Ursul de argint” și a fost nominalizat pentru premiul „Ursul de aur”. În prim plan se află Silviu, un tânăr proaspăt eliberat din penitenciar. Acesta este pe punctul de a fi luat în Italia de către fratele său. Tânărul se îndrăgostește de Ana, o tânără studentă, și încearcă să o răpească.