Limbajul de lemn, emisiunile de propagandă, dezinformarea prin non-informare, manipularea prin repetiţie şi monopol, textul fără informaţie, toate au fost atent coordonate sub umbrela aparatului de propagandă comunistă prin care se încerca manipulare românilor. Printre metodele cu care comuniștii încercau să spele mințile oamenilor se aflau și filmele. A câștigat Mihai Viteazul bătălia de la Călugăreni? A învins Mircea cel Bătrân în bătălia de la Rovine? Au ţinut piept Ţarile Române otomanilor în timp ce occidentalii îşi construiau catedrale?
Istoricul Marius Diaconescu a destrămat toate miturile istorice înrădăcinate în conștiința poporului român, în emisiunea ”Ce este România?” realizată de Ovidiu Nahoi la RFI: „Suntem încă tributari istoriografiei comuniste naţionaliste”. Diaconescu spune cu amar că și astăzi predomină în cărţile de istorie o imagine falsă a domnitorilor români pe care copiii şi-o însuşesc.
Pentru noi românii bătălia de la Călugăreni este un mare succes. Adevărul este altul. Până la un punct, Mihai Viteazul a provocat pierderi însemnate armatei otomane, dar seara s-a retras de pe câmpul de bătălie în munţi. Turcii au ocupat şi Bucureştiul, dar şi oraşul Târgovişte. Mihai a fost conştient că nu putea singur să faca faţă armatei otamane şi de aceea s-a retras în munţi şi a aşteptat sprijinul lui Sigismund. Cum putem vorbi de o victorie la Călugăreni când stăpânii în ţară erau turcii şi nu Mihai Viteazul? (…)”, consideră istoricul.
Românul din ziua de azi învaţă mai multă istorie de la televizor şi din filme decât din cărţile de istorie. Pe baza acestor filme s-au creat nişte personalităţi, regizori si actori. Mă refer la binecunoscutul Sergiu Nicolaescu. Tot respectul pentru el, dar din păcate el a falsificat multă istorie prezentând eroi cu o imagine falsă. Dar nu numai el. Ca exemplu vă dau filmul Pintea Viteazul. În film ni se spune că românii erau asupriţi de către habsurgi şi luptau împotriva habsurgilor. Fals! Pintea Viteazul era un tâlhar la drumul mare”, mai spune Diaconescu.