Atunci când mergem la cumpărături, suntem ispitiți de produsele cu ambalaje atractive, însă specialiștii atrag atenția și ne recomandă să citim cu răbdare etichetele acestora. Puține persoane știu cu exactitate ce trebuie să conțină eticheta unui produs alimentar, așa că vă vom prezenta toate informațiile necesare în materialul care urmează!
De cele mai multe ori, românii ignoră să citească etichetele de pe produsele alimentare din supermarketuri, fie din neatenție sau nepăsare. Rafturile magazinelor sunt pline de produse care au ambalaje care mai de care mai colorate și mai atractive. Pe unele se regăsesc precizări precum ‘Bio’, ‘Produs natural’, ‘Sursă de fibre’ sau ‘Fără gluten’, însă nu mulți știu ce trebuie să conțină eticheta unui produs alimentar.
UE (Uniunea Europeană) are reguli stricte atunci când vine vorba de etichetarea produselor comercializate în marile magazine din România. De regulă, cele mai importante date despre produsul respectiv se află pe spatele ambalajului. În afară de data de expirare, este important să ne uităm și la lista de ingrediente a acestuia.
Etichetele produselor alimentre trebuie să conțină detalii clare, exacte, verificabile și ușor de comparat, astfel încat să putem alege acel produs care corespunde nevoilor noastre sau ar trebui să-l evităm.
În plus, experții susțin că este bine să ne informăm cu privire la eticheta produselor, pentru a evita reacțiile adverse la anumite substanțe, în cazul în care suntem alergici. De asemenea, producătorii trebuie să transmită și informații suplimentare despre produsul respectiv, față de cele impuse prin lege.
În ceea ce privește alimentele neambalate, precum produsele de panificație proaspătă ori produse în vrac, consumatorii trebuie să știe că pot citi caracteristicile produselor prin afișaj ori mijloace de comunicare la distanță.
Totodată, eticheta unui produs alimentar trebuie să ne lămurească complet asupra apartenenței acestuia la o categorie alimentară. De exemplu, un produs similar ciocolatei, dar care nu conține valorile nutritive prevăzute de lege, nu se va trece ciocolată pe etichetă, ci tabletă cu cacao sau cu gust de ciocolată.
Așadar, pentru a îndeplini standardele legale și pentru a satisface nevoile tuturor consumatorilor, eticheta unui produs alimentar trebuie să conțină următoarele aspecte importante:
Citește și: Ce reprezintă, de fapt, broasca de pe etichetele alimentelor
Eticheta unui produs alimentar trebuie să fie întotdeauna lizibilă și să fie în limba locală. Toate informațiile trebuie să fie ușor de citit și ușor de înțeles pentru cumpărătorii țintă. Iată ce alte informații trebuie să mai conțină eticheta produselor alimentare din România: