04 apr. 2024 | 11:46

Cel mai scandalos amantlâc din istoria României. Prințul Gheorghe Bibescu și-a închis soția în sanatoriu, pentru a putea trăi cu Maria Ghica

Știri generale
Cel mai scandalos amantlâc din istoria României. Prințul Gheorghe Bibescu și-a închis soția în sanatoriu, pentru a putea trăi cu Maria Ghica
Cel mai scandalos amantlâc din istoria României

La mijlocul secolului al XIX-lea, Țara Românească este zguduită din temelii de două divorțuri scandaloase, captivând atenția marilor case boierești, ale clerului și ale cercurilor diplomatice. Domnitorul românilor, Prințul Gheorghe Bibescu se îndrăgostește nebunește de Maria Ghica, femeia pe care o aduce la curtea domnească, după ce-și alungă propria soție la ospiciu.

Vodă Bibescu, amorezat de soția spătarului Ghica

Gheorghe Bibescu, primul domnitor ales după perioada fanariotă, se vede prins într-o luptă dificilă între dorința de a fi alături de femeia pe care o iubește și responsabilitățile față de soție și familie.

Deși beneficiază de sprijinul Puterii Protectoare, mâinile prințului sunt legate. Atunci când o vede, pentru prima dată, pe Maria Ghica, soția lui Costache Ghica, inima i se oprește pentru o secundă, fiind complet vrăjit de frumusețea spătăresei.

Prințul se îndrăgostește pe loc, însă nu este nici el un bărbat liber. Domnitorul Țării Românești este însurat cu Zoe Brâncoveanu, o femeie frumoasă, inteligentă și blândă, care provine dintr-o familie înstărită.

Timida Zoe dezvoltă, însă, probleme mintale la doar câțiva ani de la nuntă. Unii spun că ar fi avut tulburare bipolară, alții că și-ar fi pierdut mințile din cauza demenței.

Prințesa își ocupă timpul alergând desculță prin grădină, îmbrăcată într-o rochie albă, cântând în timp ce ține un buchet de flori în mână. Îi dăruiește soțului ei șapte copii, însă fericirea este departe de a o înconjura.

Vezi și De la prizoniera amantă, la Doamna Moldovei. Maria Voichița, adolescenta care l-a îngenuncheat pe Ștefan cel Mare

Sacrificiul pentru iubire

Gheorghe Bibescu apelează la un gest extrem, pentru a putea fi alături de amanta lui. Sacrificiile din amor nu cunosc limite, iar domnitorul este determinat să facă orice pentru a o aduce pe amanta lui la curte.

Astfel, vodă o trimite pe soția sa suferindă la câteva sanatorii din Viena și Paris. Gestul său extrem trezește compasiunea boierimii, întrucât starea fragilă de sănătate a doamnei Zoe Bibescu era cunoscută în cercurile aristocratice.

În ciuda opoziției și nemulțumirii aduse de decizia sa, Bibescu își aduce ibovnica la Palatul Domnesc, gestul provocând cel mai mare scandal din istoria Țării Românești, prințul fiind apostrofat și blamat de către aristocrații conservatori, care apără ferm valorile tradiționale ale societății.

Un mariaj controversat

Vodă face tot posibilul pentru a destrăma mariajul amantei sale, însă fețele bisericești se împotrivesc vehement divorțului. Maria Ghica îi trimite o scrisoare mitropolitului Neofit, pentru a-l convinge de răceala care s-a instaurat în căsnicia ei, dar se lovește, din nou, de un refuz.

Scandalul care amenință casa Prințului Ghica capătă dimensiuni astronomice, cariera sa politică fiind afectată, în ciuda sprijinului pe care-l are din partea generalului Kiseleff.

După ani de zile de lupte și negocieri, Gheorghe Bibescu și Maria Ghica ajung împreună în fața altarului, jurându-și iubire eternă. Cu toate acestea, gurile rele nu pot fi astupate.

Vezi și ”A fost furată de Napoleon!” Bărbatul care a ascuns-o pe ”Mona Lisa” sub masa din bucătărie, timp de doi ani de zile

Răzbunarea unei mirese umilite

Chiar și după desfășurarea nupțială fastuoasă, Maria Ghica, acum Maritica Bibescu, se confruntă cu ostilitatea și respingerea unor membri influenți ai înaltei societăți. Ani grei trec până când scapă de etichetele rușinoase de ”amantă” și ”concubină”.

Orgoliul unei femei umilite nu poate fi înduplecat, motiv pentru care actuala soție a domnitorului românilor nu ezită să se răzbune pe boieroaicele și doamnele din înalta societate care au arătat-o cu degetul în toți anii în care Maria Ghica a fost concubina prințului Bibescu.

Astfel, după căsătorie, doamna Bibescu îi ordonă jupânesei sale să le trimită aristocratelor care îi calcă pragul un papuc așezat pe o pernă de mătase, căruia să-i prezinte omagiile și felicitările, un gest umilitor, de mare ofensă în acea perioadă.

Gheorghe Bibescu părăsește tronul după o perioadă scurtă, iar el și partenera lui de viață trăiesc în exil la Paris în timpul revoluției din 1848. Cu toate acestea, căsnicia lor se încheie după 15 ani, Maria Bibescu pierzându-și viața în urma unei lupte crunte cu o boală incurabilă.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Ce fac Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu, de Paște: „Nu putem să...”
Click.ro
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
Digi24
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
Digi24
Cum arată Tania Budi în realitate, fără machiaj, la 56 de ani. 'Eu la 75 voi fi la fel. În cluburi, dansând'
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Capital.ro
Horoscop 1-15 mai 2024, cu Cristina Demetrescu. Fecioarele primesc "amenzi" de la Univers, la Scorpioni apar răsturnări de situaţii
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Doliu în PRESA din ROMÂNIA! A murit CRISTIAN...
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut să își pună un român din Buzău pe acoperișul casei, fără pic de reținere! Ce s-a aflat despre locuitorii din zonă
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro