Cel mai rar animal din din lume încă mai are o șansă de supraviețuire, chiar dacă există doar aproximativ 10 exemplare în sălbăticie, conform unui studiu genetic. Care este acesta, cum arată și în cât de mult pericol se află. Oamenii de știință au făcut studii și conform testelor ADN, populația este încă genetic viabilă.
Vaquita se află la marginea extincției, dar oamenii de știință spun că testele ADN arată că populația este încă genetic viabilă.
Micul marsuin de culoare argintie trăiește doar în Golful Californiei din Mexic.
Cu toate acestea, se confruntă cu o amenințare existențială din cauza pescuitului.
Citește și: În România se găsește unul dintre cele mai rare animale de pe planetă. Mai există doar câteva exemplare
„Studiul nostru arată foarte clar că vaquita are o șansă foarte bună de a evita extincția, dacă suntem capabili să o protejăm, eliminând plasele de pescuit din habitatul său”, a declarat cercetătoarea studiului, Dr. Jacqueline Robinson de la Universitatea California, San Francisco.
Nu există niciun motiv să credem că vaquita este „condamnată” doar pentru că are dimensiuni mici ale populației sau o diversitate genetică redusă, a spus ea.
„Depinde cu adevărat de alegerile și acțiunile noastre în ceea ce privește oferirea vaquitei celei mai bune șanse de supraviețuire.”
Unii se dădeau bătuți în ceea ce privește salvarea vaquitei, gândindu-se că chiar dacă specia ar putea fi protejată de presiunile de pescuit, efectele sănătății provenite din endogamie ar eradica-o.
Dar studiul, publicat în revista Science, a constatat că vaquita nu este „genetic compromisă” și ar trebui să poată reveni de la aproape de extincție, dacă habitatul său este complet protejat.
Citește și: Animalul incredibil care a fost descoperit în România. Are o calitate aparte, e foarte rar
„Există o șansă foarte mare să supraviețuiască în următorii 50 de ani, dacă primesc protecție completă”, a spus Dr. Robinson.
Cercetătorii au analizat ADN-ul vaquitelor capturate între 1985 și 2017, care sunt strâns înrudite cu cele de astăzi. Și au dezvoltat un model de calculator pentru a prezice cum s-ar putea schimba populația în următorii 50 de ani, pe baza descoperirilor lor genetice.
Dar salvarea vaquitei nu va fi ușoară, având în vedere tensiunile anterioare dintre conservatori și localnici și fricțiunile diplomatice legate de impunerea interdicțiilor de pescuit de către guvernul mexican.
Cele mai definitorii caracteristici fizice ale vaquitei sunt inelele întunecate care înconjoară ochii săi, precum și petele întunecate care înconjoară buzele mamiferului.
Se crede că aceste calități bovine i-au conferit animalului numele său comun de ‘vaquita’, care este cuvântul spaniol pentru ‘vacuță’. Restul corpului vaquitei are un model unic cu diferite nuanțe de negru, alb și gri – o trăsătură comună printre mamiferele marine în scopul recunoașterii individuale și de specie.
Te-ar putea interesa și: Animalul dispărut din România care a revenit în ţara noastră. E tare simpatic: „S-au născut deja primii pui”
Sunt ușor de distins de marsuini datorită dimensiunilor lor mai mici, construcției mai robuste, aripioarelor mai mari, capului mai mic și a cozii mai înalte și mai curbate. Vaquitele au, de asemenea, o înotătoare dorsală triunghiulară, mai înaltă și mai lată decât cea a marsuinilor, ceea ce le permite reglarea termică în apele calde.
Vaquita, care nu migrează, are cea mai limitată arie geografică dintre toate speciile de cetacee, locuind într-o zonă de doar 4.000 de kilometri pătrați în partea de nord-vest a Golfului Californiei din Mexic.
Vaquitele locuiesc în ape relativ puțin adânci, găsite în mod obișnuit la o distanță de 25 de kilometri de mal, la adâncimi de 10 până la 30 de metri. Mediul lor marin este tulbure, bogat în nutrienți și dinamic, cu niveluri ridicate de hrană disponibilă.
Vezi și: Animalul rar din România care este omorât din greșeală. Este pe cale de dispariție și în Europa
Vaquita este, de asemenea, adaptată în mod unic să trăiască în ape calde, tolerând fluctuații de temperatură între 14 și 36 de grade Celsius, în timp ce majoritatea speciilor de marsuin trăiesc în ape cu o temperatură de 20°C sau mai jos.