În urmă cu un secol, castorii au dispărut din România. După 120 de ani de la dispariție, aceștia au decis să se întoarcă acasă. Recent, aceștia au fost descoperiți în Argeș. Ce rol important au aceștia în ecosistem?
După un secol în care au fost dispăruți, castorii s-au întors în România, mai exact, în județul Argeș. Datorită importanței lor în ecosistem, în urmă cu câțiva ani, aceștia au fost reintroduși și în albiile râurilor Olt, Mureș și Ialomița.
Pe lângă faptul că sunt foarte simpatici, castorii au rol major în natură. Aceștia ajută la formarea iazurilor. Tot prin intermediul barajelor, aceștia reușesc să atragă o mulțime de alte specii. Cu cât biodiversitatea este mai dezvoltată, cu atât crește și ecoturismul.
Te-ar putea interesa și: Fenomen incredibil. Un animal nemaivăzut de 200 de ani în România a apărut în județul Mehedinți, imaginile au devenit virale VIDEO
La finalul secolului XIX, castorii au dispărut din România. La acel moment, specia se simțea amenințată de pericole. În acea perioadă, erau extrem de vânați pentru blană, carne, dar și pentru glandele care conțin mosc, care erau folosite în industria parfumurilor.
La câțiva ani de la dispariția acestei specii, Institutul de Cercetări Silvice de la Brașov a luat decizia de a reintroduce castorii în România. Acest lucru a avut loc în perioada 1998-2003.
Te-ar putea interesa și: Animalul extrem de rar care a fost prins pe camere. Este pentru prima oară în 15 ani când este văzut
Programul este continuat de Fundația Conservation Carpathia, care a început reintroducerea acestei specii în Argeș, pe partea de sud-est a Munților Făgăraș.
”În România, după anii ’90, Institutul de Cercetări Silvice de la Brașov a făcut un studiu și a ajuns la concluzia că este oportună reintroducerea castorilor. Au fost aduși din Germania, din Bavaria, 184 de castori, între 1998 și 2003. Acești 184 de castori au fost relocați în bazinul a trei mari râuri din România – Olt, Mureș și Ialomița.
La ultima raportare oficială, în 2019, aveam 2.500 de indivizi. Fundația Carpathia a continuat procesul de reintroducere a castorilor. Ideea proiectului este de a captura 70 de castori de pe partea de nord a Munților Făgăraș și alți 20, până la cifra de 90, să fie aduși de pe râul Elba, din nordul Germaniei sau Olanda, fiindcă provin dintr-o populație diferită genetic și noi încercăm să aducem o împrospătare din punct de vedere genetic la nivelul României”, a explicat pentru HotNews.ro. Liviu Ungureanu, specialist la Fundația Conservation Carpathia.
Până acum, programul s-a bucurat de un adevărat succes. Astfel, că în această primăvară au fost născuți și primii pui de castori.
”Se descurcă foarte bine, suntem fericiți fiindcă în această primăvară am avut primii pui născuți în libertate, sunt 3 pui foarte drăgălași, sperăm că o să avem imagini cu pui de la alte două adăposturi. Noi nu intervenim, doar îi monitorizăm.
Ne deplasăm la fața locului, o dată pe săptămână cel puțin, la fiecare grup în parte și vedem noile semne, ce au mai tăiat, dacă au construit baraje noi, dacă au făcut alt adăpost, dacă au plecat. Îi mai monitorizăm și prin radiotelimetrie. O parte dintre castori au colare, ca să putem culege date”, a explicat Liviu Ungureanu.
Te-ar putea interesa și: Animalul special de care românii uitaseră. Și-a făcut din nou apariția în Parcul Natural Apuseni. Singurele imagini filmate cu el