Surpriză mare în România, după ce un animal incredibil și-a făcut apariția la noi în țară. Nu a mai fost văzut aici înainte, iar specialiștii consideră acest eveniment o adevărată minune. Este o vietate de-a dreptul specială, care surprinde cu frumusețea ei.
Pe teritoriul României a fost identificată recent o vietate nouă, care nu a mai fost văzută înainte. Aceasta este, de fapt, o specie de pasăre care a fost descoperită de curând la noi în țară.
Vestea este una deosebit de bună pentru toți, deoarece confirmă că diversitatea faunei din țara noastră este într-o continuă expansiune. În același timp, această descoperire reprezintă un semnal important, amintindu-ne că trebuie să avem o atenție sporită față de minunile de care natura le neagă.
În cadrul Rezervației „Dunele Marine de la Agigea” și al Observatorului de Păsări Agigea, experții au făcut o descoperire deosebit de importantă pentru diversitatea faunei din România, conform informațiilor oficiale prezentate pe site-ul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Mai exact, este vorba despre o specie nouă de pasăre, care a fost identificată și analizată pentru prima dată în țara noastră – Frunzărița balcanică (Hippolais olivetorum). Această pasăre efectuează migrații tradiționale din Peninsula Balcanică și din Turcia către regiunea sub-sahariană a Africii în timpul sezonului de iarnă.
Specialiștii spun că ar trebui să ne mândrim cu această întâmplare. Frunzărița nu a mai fost văzută la noi în țară niciodată, semn că fauna României este în plină dezvoltare și specii rare și interesante poposesc în zona noastră.
„Prezența acestei specii pe teritoriul României nu a fost atestată până în prezent, ceea ce ne determină să afirmăm că fauna României a devenit acum mai bogată cu o specie de pasăre”, precizează experții.
Această pasăre este cunoscută pentru modul său caracteristic de a se hrăni – să prindă insectele în zbor, pentru a evita să rămână la vedere prea mult timp.
Un alt aspect fascinant al pasării Frunzărița balcanică este cântecul său distinctiv și melodios. Masculii acestei specii cântă pentru a-și marca teritoriul și pentru a atrage partenere.
Cântecul este un șir variat de sunete, uneori asemănătoare cu un tril sau cu sunete fluierate, și este o caracteristică importantă pentru identificarea și studiul acestei specii în sălbăticie.
Pasărea Frunzărița balcanică are o importanță semnificativă în cadrul ecosistemului său. Fiind o pasăre insectivoră, contribuie la controlul populațiilor de insecte, având astfel un impact pozitiv asupra ecosistemelor locale și a agriculturii.