Specialiștii au tras un semnal de alarmă în privința noii descoperiri. Mulți români se gândesc la Capitala României ca fiind orașul cel mai poluat, dar nu este deloc așa. Care este locul cel mai poluat și din Europa?
Airly este o companie care se ocupă de monitorizarea calității aerului. Aceasta a indicat care este cel mai poluat oraș, ridicând mult semne de întrebare în dreptul unor români care credeau cu tărie că este vorba despre București.
Compania a publicat o analiză cu privire la poluarea aerului în orașele din Europa în cadrul căreia a reieșit faptul că acesta este de la noi din țară. Gradul de poluarea a fost măsurat prin nivelurile de PM10 și NO2 – particule în suspensie și dioxid de azot.
PM10 este o particulă în suspensie (numită și poluarea cu particule), termenul folosit pentru un amestec de particule solide și picături de lichid găsite în aer. Scăderea concentrațiilor este clar vizibilă în comparație cu aprilie 2021, când unele orașe au înregistrat rezultate mult mai mari, cum ar fi Milano (42,8), Łódź (29,1). Deși concentrațiile de PM10 au scăzut relativ, Napoli a fost din nou în fruntea clasamentului (23,91), alături de o serie de orașe din Spania (Gijon, Sevilla, Oviedo). Concentrațiile de PM10 în orașele poloneze au scăzut semnificativ – cea mai mare scădere s-a înregistrat în Tychy, cu un Indice al Calității Aerului (CAQI) de 16,82.
NO2 este un poluant care dăunează celulelor sistemului imunitar din plămâni și provoacă o susceptibilitate crescută la infecții respiratorii. Poate face astmaticii mai sensibili la alergeni, ducând la un efect negativ asupra sistemului respirator. NO2 este produs din combustia combustibilului, liderul în concentrația de NO2 fiind orașul Cluj-Napoca (17.53). Orașul britanic Newcastle Upon Tyne a înregistrat o concentrație puțin mai mică (17.05), în timp ce podiumul a fost închis de liderul PM10, Napoli, clasându-se pe același loc cu orașul apropiat Giugliano din Campania. (Sursa: știridecluj.ro)
Din păcate, Clujul rămâne unul din cele mai frumoase opțiuni de vizitat din țara noastră, dar și cel mai poluat. Nivelul anual al CAQI mediu pentru PM10 și NO2 este de 20, normă depășită de primele patru orașe ale clasamentului. Unele dintre ele s-au apropiat considerabil de standardul considerat periculos pentru sănătate:
”Ținând cont de faptul că 62% din guvernele lumii nu împărtășesc date despre calitatea aerului în timp real, am vrut să luăm această inițiativă și să arătăm tuturor ce se întâmplă în aerul din jurul nostru.
Datele nu sunt excelente pentru unele regiuni mari din Europa, dar observăm o oportunitate de a rezolva problema. Oamenii trebuie să își schimbe obiceiurile, în special în ceea ce privește utilizarea mașinilor, iar autoritățile locale trebuie să înceapă să monitorizeze aceste probleme, apoi să pună în aplicare politici adecvate pentru gestionarea acestora”, afirmă Wiktor Warchałowski, CEO-ul și cofondatorul Airly.