În timp ce mulți caută soluții pentru a polua cât mai puțin și pentru a salva mii de hectare de pământ, un pensionar reușește să facă acest lucru prin multă dedicare și muncă. Acesta le dă un exemplu tuturor pentru a se comporta mai blând cu natura, așa că toată lumea ar trebui să îi urmeze decizia.
Ion Gaftoneanu este din Suceava și își dedică timpul pentru a salva cât se poate de la noi din țară. Pensionarul colectează lunar mii de baterii uzate, iar apoi le duce la centrele speciale de colectare. După, obiectele merg la fabricile de reciclare datorită faptului că bărbatul dă tot ce este mai bun pentru a proteja natura.
O baterie tip pastilă ce conține mercur poate să polueze în jur de 500 de litri de apă sau un metru pătrat de sol. Efectele sunt devastatoare și pot să fie resimțite până la 50 de ani, astfel că Ion Gaftoneanu a decis să salveze mii de hectare de pământ lună de lună, dând în schimb timpul său liber.
Multă lume nu știe cât de dăunătoare sunt, de fapt, bateriile. În timp ce mulți români se luptă pentru a recicla și a proteja cât mai bine natura, chiar dacă bateriile sunt consumate, ele continuă să producă reacții chimice. Printre substanțele folosite la fabricarea bateriilor se numără mercurul, ce în contact cu apa afectează grav sistemul nervos și rinichii.
Metalele pe care le conțin bateriile pot să provoace multe probleme de sănătate, printre care sterilitate, alergii, boli de inimă și cancer. În momentul în care ele contaminează apa, plantele și animalele sunt intoxicate cu fel și fel de substanțe. În urma acestui eveniment tragic, lanțurile trofice sunt afectate, potrivit România Ecologică.
Pe lângă mercur, bateriile mai conțin plumb, ce poate să afecteze aparatul reproducător și sistemul nervos, nichel, ce afectează pielea dacă intră în contact cu aceasta și produce inflamarea căilor respiratorii și cancer la plămâni dacă este eliberat în aer, litiu, ce distruge rinichii, sistemul nervos și căile respiratorii, și cadmiu, o substanță cu efecte devastatoare ce produce leziuni grave dacă este inhalată.
Cu acestea fiind spuse, Ion Gaftoneanu, pensionarul din Suceava, face tot ce ar trebui să facă mai mulți oameni și dă o lecție tuturor. Pe lângă faptul că el protejează mii de hectare de pământ și litri de apă, el are grijă ca plantele, animalele și oamenii să nu se confrunte cu probleme grave de pe urma substanțelor, dând doar timpul său liber la schimb.