Cel mai ciudat moment din ultimul discurs al lui Vladimir Putin, președintele Rusiei. Un anumit detaliu a fost observat în timpul speech-ului difuzat în data de 3 martie 2022, iar analiștii l-au sesizat imediat. De altfel, odată cu invazia declanșată de Rusia asupra Ucrainei, toți ochii sunt ațintiți asupra liderului de la Kremlin.
Ultimul discurs al lui Vladimir Putin nu a făcut excepție, fiind vizionat și analizat îndeaproape de specialiști. Analiștii au convenit că în discursul său, difuzat în data de 3 martie 2022, în cea de-a opta zi de invazie în Ucraina, a conținut și un „moment ciudat”.
Mai exact, după ce liderul rus s-a ridicat de pe scaun ca să țină un moment de reculegere, în loc să încheie legătura, el s-a așezat la loc pe scaun, ca să repete importanța armatei și felul în care „operațiunea” din Ucraina a decurs conform planului.
Tot în discursul difuzat în 3 martie 2022, liderul rus i-a numit în repetate rânduri „eroi” pe soldații ruși care luptă în fosta țară sovietică și a anunțat că familiile celor căzuți în luptă vor primi „7 milioane de ruble şi se va acorda o indemnizaţie lunară”, adică circa 58.000 de euro, şi vor exista și forme de asistenţă medicală şi despăgubiri pentru răniţi, de aproximativ 2,9 milioane de ruble.
Unii analişti au semnalat „comportamentul ciudat” din partea lui Vladimir Putin, de la finalul intervenției sale. În loc să încheie legătura, în urma momentului de reculegere, el a luat loc pe scaun din nou pentru a sublinia importanţa armatei, repetând, de fapt, ceea ce tocmai comunicase anterior.
Ieri seară, Vladimir Putin a promulgat o lege ce fusese adoptată în cursul zilei de Duma de Stat. Legea vizează pedepse grele cu amenzi sau chiar cu închisoarea pentru oricine care publică „informaţii mincinoase” despre armată.
De asemenea, sunt prevăzute amenzi și pentru oricine solicită sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul invadării Ucrainei. Pedepsele vizează până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii care „discreditarea” forţelor armate, iar prevederile legii se aplică populației generale, nu numai profesioniştilor din mass-media.
În plus, autoritățile au mai interzis presei să folosească alte informații decât declaraţiile oficiale, interzicând utilizarea unor termeni precum „război” şi „invazie” în a descrie operațiunea din Ucraina.
Tot ieri, agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat blocarea accesului la reţelele sociale Twitter și Facebook pe teritoriul Rusiei. BBC a anunțat că nici YouTube nu mai funcționează pentru utilizatorii din Rusia.