Rusia, pierderi uriașe în războiul cu Ucraina. E mai grav decât s-a așteptat Vladimir Putin

Rusia, pierderi uriașe în războiul cu Ucraina. E mai grav decât s-a așteptat Vladimir Putin
Rusia, pierderi uriașe în războiul cu Ucraina.

Rusia a înregistrat pierderi uriașe în războiul cu Ucraina. Situația este mai grav decât s-a așteptat însuși Vladimir Putin, președintele Rusiei. Armata Ucrainei a anunțat un nou blianț al morților în rândul soldaților ruși, dar și în ce privește distrugerile provocate armatei inamice în războiul început de Rusia săptămâna trecută.

Rusia, pierderi uriașe în războiul cu Ucraina

Sunt pierderi uriașe în războiul cu Ucraina, iar situația este mai grav decât s-a așteptat Vladimir Putin. Astfel, porrivit anunțului armatei ucrainene, peste 10.000 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți sau capturați în primele șase zile ale războiului din Ucraina. Bilanțul indică și pagubele produse de militarii ucraineni și de forțele civile, în rândul armatei ruse. Este vorba despre:

269 tancuri
945 blindate
39 de avioane
40 de elicoptere
18 sisteme antiaeriene
50 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch etc)
105 tunuri de artilerie
60 de cisterne și vehicule de aprovizionare cu combustibil
3 drone
2 bărci
409 vehicule

În ce privește partea Moscovei, aceasta nu prezintă prezintă informații zilnice, însă, cu toate acestea, miercuri seara a publicat primul său bilanț al pierderilor suferite în războiul din Ucraina.

Conform armatei ruse, de la invadarea Ucrainei și până miercuri, ar fi fost uciși 498 de militari ruși, în vreme ce alți aproape 1.600 ar fi fost răniți.

A zecea zi de război în Ucraina

Ucraina este în cea de-a zecea zi de război cu Rusia. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a criticat recent decizia NATO de refuza instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina.

„Refuzând să înființeze o zonă de excludere aeriană, astăzi liderii NATO au dat undă verde pentru continuarea bombardării orașelor și satelor ucrainene. Toți oamenii care vor muri de azi înainte vor muri și din cauza voastră, a slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre”, a acuzat președintele ucrainean.

„Credem că țările NATO au creat un narativ potrivit căruia o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO. Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri, în ciuda faptului că posedă arme mult mai puternice decât avem noi”, a mai declarat Volodimir Zelenski.

De asemenea, Volodimir Zelenski a avut un nou discurs video, adresându-se poporului ucrainean. El a spus că liderii occidentali știau că agresiunea rusă împotriva țării riscă să se intensifice, acuzându-o că îi acordă lui Vladimir Putin permisiunea de a continua bombardamentul în orașe și localități din țara sa.

„Istoria Europei ne va păstra mereu în amintire”, le-a declarat Volodimir Zelenski compatrioților săi, pe care i-a lăudat pentru rezistența pe care o opun forțelor ruse de nouă zile, „de trei ori mai mult decât se estima”.

De cealaltă parte, liderii NATO au explicat că nu pot lua măsura instituirii unei zone de excludere aeriană în Ucraina, pentru că acest lucru ar duce la extinderea conflictului și implicit la mai multe victimele civile, întrucât ar fi însemnat să doboare avioanele rusești ce ar ataca Ucraina.