Checul este o prăjitură de origine englezească realizată dintr-o compoziție obținută prin simpla amestecare a unor ingrediente, coaptă de obicei într-o formă dreptunghiulară. Desertul poate fi simplu sau cu adaos de cacao, fructe confiate, stafide, nuci, rahat sau glazură.
Termenul „tort” are o istorie lungă. Cuvântul în sine este de origine vikingă, din cuvântul vechi norvegian „kaka”. Grecii antici numeau tort πλακοῦς (plakous), care a fost derivat din cuvântul pentru „plat”, πλακόεις (plakoeis). S-a copt folosind făină amestecată cu ouă, lapte, nuci și miere. Aveau și un tort numit „satura”, care era un tort plat și greu. În perioada romană, numele pentru tort a devenit „placentă”, care a fost derivat din termenul grecesc. O placentă a fost coaptă cu un aluat de patiserie.
Grecii au inventat berea ca un dospitor, prăjind prăjituri în ulei de măsline și prăjituri cu brânză, folosind în compoziția lor lapte de capră. În Roma antică, aluatul de bază de pâine era uneori îmbogățit cu unt, ouă și miere, iar rezultatul era un aluat dulce, similar prăjiturii. Poetul latin Ovidiu se referă la petrecerea și tortul de ziua lui și al fratelui său în prima sa carte de exil, Tristia.
Prăjiturile timpurii din Anglia erau, de asemenea, în esență pâine: cele mai evidente diferențe între o „prăjitură” și „o pâine” erau forma rotundă și plată a prăjiturilor și metoda de gătit. Prăjiturile se întorceau o dată în timpul gătirii, în timp ce pâinea era lăsată vertical pe tot parcursul coacerii. Primul fel de chec se crede că își are originea în timpul Renașterii, fie în Anglia, fie în Spania.
Pune într-un bol albușurile, adaugă vârful de sare și amestecă energic cu un tel sau cu ajutorul unui mixer. Bate albușurile până devin ca o spumă și adaugă treptat zahărul vanilat, apoi pe cel tos, până ce obții o spumă lucioasă și tare. Amestecă separat gălbenușurile cu uleiul într-un castron.
După ce ai format din ele o masă omogenă înglobează gălbenușurile ușor în spuma de albuș. Ai grijă ca albușul să-și păstreze consistența. Pune praful de copt peste făină. Adaug-o treptat, cu mișcări largi, de sus în jos, acesta fiind și trucul ce face pufos aluatul. Împarte compoziția în două părți egale.
Diluează cacao cu puțină apă, până devine o cremă, și pune-o peste aluatul din bol, având în final două cantități egale de aluat. Pune alternativ câte o lingură din fiecare aluat în tava pregătită și acoperită cu foaie de copt. Pune tăvile la cuptor, la foc mediu, preț de 30-40 de minute. Poți acoperi checul și cu glazură de ciocolată, de vanilie sau îl poți servi alături de un sos de fructe de pădure ori doar simplu, însoțit de fructe.