Întâlnit cel mai des în estul S.U.A., stejarul este folosit de foarte mult timp, atât pentru frumusețea acestuia, cât și pentru anumite remedii homeopatice. Scoarța de stejar conține o substanță foarte des folosite în a trata anumite probleme, în special pentru a controla inflamațiile externe și interne. Utilizările homeopatice și beneficiile scoarței de stejar sunt folosite de secole întregi pentru a trata mai multe tipuri de boli diferite, în condiții de siguranță.
Cei ce folosesc acest ceai au descoperit că poate reduce gravitatea și frecvența pietrelor renale. Acest lucru se datorează faptului că scoarța conține magneziu, zinc, fosfor și calciu. Ele sunt folosite pentru a micșora suprafața de țesuturi afectate din organism. Scoarța de stejar conține taninuri, pectine, cvercitol, săruri minerale și rășini. Taninurile sunt formate, la rândul lor, din: acid elagic, acid galic și acid cvercitanic. De la stejar se folosește doar scoarța ramurilor tinere, de la trei până la cinci ani. Ea este recoltată în primăvară, între lunile martie și aprilie.
După cum am precizat și mai sus, datorită cantităților de fosfor, zinc, magneziu și calciu, ceaiul din scoarța de stejar reduce frecvența și gravitate pietrelor la rinichi. Pe lângă acest lucru, scoarța de stejar alb ajută și la ameliorarea gutei și a hemoroizilor. Datorită substanțelor ce se regăsesc, mai ajută și la problemele în diaree, gastrită, enterită, ulcer duodenal și gastric. Mai are un aspect pozitiv și cum lupta cu faringite, gingivite, stomatite, degerături, plăgi, combate transpirația exagerată la nivelul picioarelor și luptă împotriva arsurilor.
Se pot procura capsule, ele sunt disponibile la majoritatea magazinelor naturiste. De asemenea, puteți prepara propriul ceai din scoarță de stejar alb. Îl puteți face acasă. Adăugați câteva lingurițe de scoarță de copac într-o oală, alături de câteva căni de apă. Apoi, se fierbe toată compoziția. Să rețineți faptul că dacă adăugați mai multă scoarță, ceaiul devine mai puternic.
Se folosește sub formă de decoct de scoarță pentru a trata febra, diareea și anumite hemoragii intestinale. Tot în scop medicinal, se mai poate folosi și sub formă de cafea de ghinde măcinate pentru a trata stomacul. Această cafea se poate consuma de persoanele ce au probleme la ficat, intestine și stomac. Ea se prepară dintr-o linguriță de fruct de stejar ce trebuie prăjit. Este foarte eficientă în special în caz de diaree, ajută la reglarea scaunului.
De asemenea, pentru a trata ulcerul și gastrita hiperacidă, este recomandat să consumați un decoct preparat dintr-o scoarță de stejar. Ea este mărunțită la 200 ml în apă rece. Tot amestecul se fierbe timp de jumătate de oră. De obicei, este recomandat să consumați două căni de ceai pe zi, dar neîndulcite.
Foarte mulți oameni folosesc o anumită cremă ce este făcută din scoarța de copac. Crema se poate cumpăra de la magazinele naturiste sau se poate face acasă. Se amestecă scoarța de stejar cu pulbere de rădăcină de la același arbore. Odată făcut acest lucru, se amestecă. Alifia se împrăștie pe ce zonă doriți. Imediat după aplicare, ar trebui să simțiți o senzație de ușurare aproape imediată. Aceasta este o singură metodă de preparare, dar există mai multe.
Consumul de coajă de stejar nu are efecte negative asupra majoritatea oamenilor. În special dacă o folosiți ca și remediu homeopatic. Dacă beți ceai în fiecare zi, poate provoca deshidratare. Asigurați-vă că beți o cantitate destul de mare de apă pentru a nu vă deshidrata prea tare. De asemenea, la unii oameni pot apărea senzații de amețeli și de somnolență.