Omleta este consumată în toate colțurile lumii în moduri diferite. Cei mai mulți o preferă la micul dejun sau la un prânz târziu într-un sandviș sau alături de alte brânzeturi și legume. Poate puțini s-au întrebat cum a ajuns ea în stadiul în care o cunoaștem azi cu toții. Ai mai jos toate detaliile despre rețeta simplă de omletă care se făcea pe vremea romanilor. Ce ingredient se folosea atunci și care era modul de preparare?
Orice gospodină știe să facă omletă. Acest preparat este unul de bază care se află în toate meniurile restaurantelor în categoria micului dejun. Unii oameni adoră să o consume și la un prânz târziu, alături de legume și brânzeturi sau într-un sendviș cu șuncă.
Cu siguranță la prima vedere pare ceva extrem de simplu și foarte obișnuit. Puțini oameni s-au întrebat care este evoluția rețetei. Există nenumărate moduri în care este gătită în diferite colțuri ale lumii în vremurile noastre. Află că gospodinele din Imperiul Roman au creat acest fel de mâncare pe care azi îl servim cu mare drag. Ele puneau în mod special un pahar întreg de lapte alături de ouă.
Ingredientele și modul de preparare au fost găsite în cartea ,De re coquinaria’, un volum redactat în limba italiană și tradus doar în italiană și germană. Cartea datează din secolul 1, din vremea împăratului Tiberius. Preparatul se numea atunci ovae spongia ex lactis, care se traduce ouă burete cu lapte.
Rețeta sună astfel: ,,ouăle sunt patru, un pahar plin cu lapte și în el se dizolvă o uncie (a 12-a parte dintr-un întreg) de ulei și se amestecă până devine o masă unitară. Într-o tigaie subțire se adaugă puțin ulei, se face să fiarbă (se încinge) și se adaugă cheltuielile pregătite. Când o parte de coaptă, se răstoarnă în farfurie, se împătură și se presară miere, piper și se servește”.
Omleta franțuzească a ajuns mai apoi la urechile tuturor. Aceasta a fost inventată în anul 1935. Textul original apare într-un volum scris de Constantin Bacalbașa numit ,1501 de mâncări’. Ingredientele de care ai nevoie sunt: 6 ouă, 1 lingură cu apă, o bucățică de unt, puțină sare și puțin piper.
,,Ia 6 oua, spargele într-o cratiță de pământ, sărează, piperează și bate cu o furculița. Adaogă o linguriță cu apă pentru ca să fie mai ușoară. Pune apoi într-o tigae unt cât o jumătate de ou și când va fi fierbinte, toarnă ouăle bine bătute.
Lasă ca să se prindă puțin ouăle, apoi ridică părțile prinse cu o furculiță spre a strecura dedesubt părțile de ouă care nu s-au prins încă. Focul să nu fie prea tare. Când vezi că omleta s-a copt cât dorești, înfășoară cu furculița, ridică o margine și o întoarce peste cealaltă.
Astfel omleta e redusă la jumătate lățimea. Răstoarnă apoi în farfurie așa ca partea care a fost lipită în tigae, să fie deasupra“, se arată în carte.