În curând, pe 9 martie, vom închina pentru bărbați, că doar e ziua lor. Potrivit tradiției, trebuie să bea 44 de pahare. Și cum băutura nu merge consumată fără un mucenic, gospodinele trebuie să facă de pe acum lista de cumpărături, pentru ca zilele viitoare să-și răsfrângă mânecile și să se apuce de treabă. Făină, drojdie, zahăr, puțină sare și apă, apoi se frământă ca aluatul de pâine, spun specialistele. Pare simplu, dar să vedem care este rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu.
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită în data de 9 martie, se suprapune peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării, ce a generat o sărbătoare tradițională în România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii. Aceștia se numesc în Moldova și ”sfințișori”. Au cifra 8, o stilizare a formei umane, sunt din aluat și se ung cu miere și nucă, apoi se bagă în vin.
În schimb, în Dobrogea se păstrează aceeași formă antropomorfică, doar că mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, la care se adaugă multă scorțișoară și nucă, ceea ce simbolizează lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. În Muntenia, pe lângă opturile obținute, se face o ”Uitare pentru morți”, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copiii îl joacă în jurul focului și care este închinat celor morți, ce pe timpul anului au fost uitați.
Realizează o maia din drojdie, adică din două lingurițe de zahăr, puțin lapte și puțină făină, apoi las-o să se odihnească. Separat, într-un vas, adaugă maiaua, făina, cele trei ouă bătute, un praf de sare, zahărul, laptele, margarina sau untul și esențele. Următorul pas este cel mai dificil, dar și cel mai important: frământatul.
După ce ai bătut binea luatul, lasă-l la dospit până ce își dublează mărimea. În final, rupe bucăți din el și formează-le în opturi mari, pe care le ungi cu ou și le bagi la cuptor într-o tavă tapetată cu ulei sau în care ai pus în prealabil foaie de copt.