Scopul acestei tradiții formează totodată și o sărbătoare românească. Sfinții 40 de Mucenici s-a îmbinat cu noul nostru an agricol. De unde vine această tradiție și cum este într-adevăr sărbătorită?
Sfinții 40 de mucenici, este o tradiție care vine de pe vremea împăratului Licinius, care a domnit pe perioada 308-324. Acesta era foarte sever când venea vorba de credința în Isus Hristos, pe scurt, nu o suporta. Cei 40 de mucenici erau soldați creștini, care făceau parte din Legiunea a XII-a formată în Armenia. Originea lor era romană, amestecată cu armeni și greci. După ce au refuzat să se închine la idoli de pe vremea Romei antici, au mărturisit credința în Hristos, lucru care l-a nemulțumit pe guvernator.
După acest fapt, a fost dat un ordin prin care mucenicii au fost întemnițați, dar și supuși la chinuri groaznice. Aceștia au fost condamnați la moarte în cele din urmă, prin înghețarea în lacul Sevastiei. Așadar pe data de 9 martie, în calendarul ortodox, se prăznuiesc Sfinții 40 de Mucenicii. Cele 44 de pahare cu vin, reprezintă sângele vărsat de către aceștia în perioada respectivă.
Confuzia cu 44 de pahare și cei 40 de mucenici se creează din tradiția geto-dacică, deoarece acolo se spuneau că ar fi fost 44, nu 40. De asemenea, această cifră reprezintă și perioada dintre 9 martie și 23 aprilie. Atunci când este sărbătorit Sfântul Mucenic Gheorghe. Bărbații care nu pot duce 44 de pahare, sunt sfătuiți măcar să guste din vin, sau să fie stropiți cu acesta. Vinul reprezintă sângele, dar și puterea de muncă de peste an.
Totodată, sărbătoare creștină s-a suprapus cu începerea anului agricol tradițional, formând o tradiție românească, Mucenicii sau Macinicii. Această zi marchează încheierea zilelor de boabe, și începutul zilelor moșilor, respectiv cele calde. În această zi se mai fac și ritualuri pentru alungarea frigului, precum lovirea pământului cu bâte sau maiuri, astfel încât se produce ieșirea căldurii.
Gospodinele se întrec în perioada aceasta cu mâncăruri delicioase, preparate din aluat cu forma opt, fierți în apă îndulcită cu miere, peste care se adăugă miez de nucă. Tradiția ne învață că în această zi nu trebuie să fim supărați și să nu purtăm dușmănie. Din spuse, cine nu ține cont de aceste lucruri va avea o perioadă de vară cu multe probleme. Bătrânii au o vorbă și despre bani, sfătuindu-ne să nu dăm bani cu împrumut în ziua de 9 martie, dar nici să cerem. Prin aceste fapte vom ține datoriile departe și tot anul vor venii banii din diverse părți, plus că paguba ne va ocoli.