Mucenici în zeamă după rețeta lui Cătălin Scărlătescu. De atât ai nevoie ca să îți începi primăvara cu dreptul și cu un zâmbet larg pe față. Chiar dacă te numeri printre persoanele care îi preferă pe cei pufoși moldovenești, trebuie să încerci această variantă muntenească, dar nu oricum, ci exact așa cum recomandă specialistul de la ”Chefi la cuțite”. Iată ce ingredient secret dă mai multă savoare.
Înainte de orice altceva, trebuie să fie adăugat din prima ingredientul principal. Care? Dragostea, desigur! Se pregătește un vas încăpător, în care se pune făina. Atenție! Se păstrează puțină pentru întinderea aluatului la final. Se face o gaură la mijloc în care se pun drojdia, zahărul vanilat, sarea, uleiul și puțină apă călduță. Se amestecă totul și se formează o cocă. Se frământă bine, după care se lasă la crescut timp de câteva minute, potrivit Știri din Lume. Se trece la aranjarea blatului de lucru, pe care se presară puțină făină.
Aluatul se întinde bine cu ajutorul unui sucitor, după care se taie în fâșii subțiri, din care se formează mucenicii, în opturi mici. Conform rețetei lui chef Cătălin Scărlătescu, Covrigeii se fierb câteva minute, se scurg într-o sită și se bagă la cuptor, la foc potrivit, să nu se ardă. După aceea, se lasă să se răcească și să se întărească, eventual peste noapte. În final, se pun 3 sau 4 litri de apă la fiert. Când apa dă în clocot, se adaugă zahărul și mirodeniile. Ultimii care intră în oală sunt mucenicii, alături de nucile măcinate.