31 ian. 2022 | 15:36

Cea mai scumpă casă din lume costă 547 milioane de dolari. Ce o face specială

Diverse
Cea mai scumpă casă din lume costă 547 milioane de dolari. Ce o face specială
Celebra „Villa Aurora”, cea mai scumpă vilă din lume

O vilă din capitala Italiei, adăpostește singura pictură murală a lui Caravaggio. Vila fusese scoasă la licitație, dar nu a reușit să se vândă. Celebra „Villa Aurora” se află în centrul unei bătălii juridice. Este vorba de o dispută între actualul său ocupant, prințesa Rita Boncompagni Ludovisi, născută în Texas, și fiii săi vitregi. Vila fusese scoasă la licitație pe 18 ianuarie, în ceea ce unii numeau vânzarea secolului.

Celebra „Villa Aurora”, cea mais cumpă vilă din lume

Istorica Villa Aurora, sau „Casino di Villa Boncompagni Ludovisi”, are singura pictură murală pe tavan realizată vreodată de vechiul maestru baroc italian Caravaggio. Aceasta a fost scoasă la licitație pe 18 ianuarie, dar nu a avut succes.

Villa Aurora este situată pe un teren de 1,5 acri de pământ pe o colină din inima Romei. Vila aristocratică are o valoare estimată la 471 de milioane de euro, aproximativ 539 de milioane de dolari.

Prințesa Rita Boncompagni Ludovisi, văduva proprietarului, prințul Nicolo Boncompagni Ludovisi, care a murit în 2018, a locuit la Vila Aurora în ultimii 19 ani și a povestit impresiile sale inițiale despre clădire pentru The National.

„Prima dată când am intrat în Villa Aurora, pur și simplu m-am îndrăgostit de ea. Era atât de frumoasă. Grădina este magică și nu se aude niciun trafic.

Oferă acel sentiment de dolce vita pe care îl cauți la Roma.”, povestește Prințesa Rita Boncompagni Ludovisi.

La o scurtă plimbare de faimoasa Via Veneto, unde se află unele dintre cele mai elegante hoteluri din Roma și aproape de faimoasa Piazza di Spagna, de vechea Porta Pinciana și de parcul maiestuos al Vilei Borghese, Villa Aurora este un refugiu magnific din agitația capitalei italiene.

„Perfecțiunea vieții ușoare ar putea fi cu siguranță aici”

De-a lungul secolelor, Villa Aurora a primit oaspeți iluștri, de la poetul german Goethe și compozitorul rus Ceaikovski, la regizorul și actorul american Woody Allen și cântăreața și compozitoarea Madonna.

În cuvintele romancierului american Henry James, Villa Aurora ete descrisă ca „Perfecțiunea vieții ușoare, care poate fi cu siguranță dusă aici.” După moartea prințului Nicolo Boncompagni Ludovisi, a apărut o dispută privind moștenirea.

Villa Aurora scoasă la licitație

Conform presei italiene, disputa era între copiii din prima căsătorie și cea de-a treia soție a acestuia, prințesa Rita, în prezent în vârstă de 72 de ani. Tribunalul din Roma a decis să scoată proprietatea la vânzare.

Licitația urma să înceapă la 18 ianuarie, cu o ofertă minimă de deschidere de 353 de milioane de euro, aproximativ 404 milioane de dolari. Numai că, din motive extrem de puțin explicate, licitația a eșuat. O nouă încercare de vânzare este așteptată în aprilie, cu un preț redus cu 20%.

Adăpostește singura pictură murală a lui Caravaggio

Punctul culminant al numeroaselor comori aflate în Villa Aurora cu șase etaje, este tabloul pictat de artistul din secolele al XVI-lea și al XVII-lea Michelangelo Merisi, mai cunoscut sub numele de Caravaggio.

Numai pictura murală este evaluată la 310 milioane de euro. Vila de 2.800 de metri pătrați adăpostește opere de artă unice realizate nu numai de Caravaggio, ci și de Guercino, Domenichino, Paul Bril și Agostino Tassi.

A fost făcută în 2021 o inspecție, efectuată de Biroul Ministerului Culturii din Roma. Experții au constatat necesitatea unor lucrări de reabilitare și restaurare. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 12,6 milioane de dolari, și trebuie efectuate pe cheltuiala cumpărătorului, spune presa italiană.

Guvernul italian are un ordin de conservare, care îi dă posibilitatea de a cumpăra casa, egalând orice ofertă finală la licitație. Deocamdată nu a fost făcută nicio declarație oficială. Mai mulți experți în artă au cerut intervenția statului.

O petiție care îndeamnă Ministerul Culturii să „apere” Villa Aurora a strâns aproape 35.000 de semnături. Se pare că ministrul culturii i-a scris premierului Mario Draghi pentru a stabili dacă și cum ar trebui să acționeze guvernul.

Villa Aurora, un trecut plin de glorie

Inițial o cabană de vânătoare, Villa Aurora este tot ceea ce a mai rămas dintr-o proprietate de peste 30 de hectare numită Villa Ludovisi. Pe locul acesteia a fost construită eleganta Rione Ludovisi după unificarea Italiei.

Ludovisi este o dinastie nobilă, formată din diplomați, patroni ai artei și prelați precum Alessandro Ludoviso. Ulterior acesta va deveni papă la începutul secolului al XVII-lea.

Proprietatea a ocupat o parte din Horti Sallustiani, o zonă grandioasă din epoca romană, cu vile și grădini splendide. În timpul construcției Vilei Ludovisi, au fost descoperite numeroase busturi, statui și artefacte romane.

În 2019, spune profesorul Brennan, un studiu subteran neinvaziv realizat de Universitatea Indiana și Geostudi Astier a detectat o vastă arhitectură romană sub vila și grădinile sale.

„Există zeci de busturi antice cu portrete, statui în mărime naturală, sculpturi în relief și inscripții importante din epoca romană pe teren.

Acestea reprezintă rămășițele unei foste vile a lui Iulius Caesar. Sunt pe deplin convins că săpăturile ar aduce descoperiri spectaculoase.”, spune profesorul Brennan.

O sursă nesfârșită de comori artistice

Villa Aurora a fost comandată de cardinalul Del Monte. Comanda era făcută înainte ca Ludovico Ludovisi, fiind cardinal, nepotul Papei Grigore al XV-lea, să o cumpere în 1621.

Del Monte a fost cel care l-a pus pe Caravaggio să picteze pictura de pe tavan inspirată din mitologie. Pictura îi înfățișează pe Jupiter, Neptun și Pluto, fiind făcută la sfârșitul secolului al XVI-lea.

Ulterior, Guercino a pictat zeița romană a zorilor, Aurora pe tavanul unei încăperi de la parter, de la care clădirea își trage numele mai des folosit. Zeița era reprezentată ca o femeie tânără pe o căruță trasă de cai.

De asemenea, artistul a finalizat pictura intitulată Faima cu onoare și virtute pe o boltă de la etajul superior.

„În opinia mea, aceasta trebuie să fie socotită drept una dintre cele mai intrigante reședințe private din lume, plină de surprize la fiecare pas. Faimoasa pictură Caravaggio de pe tavan a fost descoperită abia în 1968.

În 2016, am descoperit un ciclu enorm de frescă a artistului din secolul al XIX-lea Pietro Gagliardi în spatele unui tavan fals. În 2019, fotograful Carole Raddato a identificat un bust roman antic.

Bustul era al primului moștenitor al lui Hadrian, Lucius Aelius Caesar, unul dintre cele doar câteva din lume. Nu există niciun motiv să credem că descoperirile se vor opri.”, mai spune profesorul Brennan.

Prințesa Rita Boncompagni Ludovisi are speranțe pentru viitor

Spre deosebire de alte reședințe nobiliare din capitala italiană care au devenit muzee, Villa Aurora nu a fost niciodată deschisă publicului. Prințesa Rita a organizat tururi ghidate începând din 2010 . Aceasta consideră că proprietatea ar trebui să fie deschisă publicului după licitație cel puțin o dată pe an.

„Predăm ceva care este extrem de valoros în inimile italienilor. Am petrecut cei mai frumoși ani din viața mea cu Nicolo aici, la Villa Aurora.

Sper că persoana care o va cumpăra îi va respecta istoria și va înțelege ce bijuterie prețioasă este.”, este de părere Prințesa Rita Boncompagni Ludovisi.

Nu se știe dacă la licitația din aprilie va exista sau nu un cumpărător. Ceea ce este sigur, însă, este valoarea istorică și culturală a edificiului din centrul capitalei italiene.

Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Ciocolata Dubai, desertul devenit cunoscut pe toată planeta. O prepari în câteva minute
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Informația dimineții despre Busu. Neti Sandu a făcut anunțul despre prezentatorul de la PRO TV
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro