Descoperirile strălucitoare au un mod de a captiva publicul, poate pentru că este prea ușor să visezi explicații interesante despre cum și de ce există lucrurile. După ce scafandrii greci au descoperit epava unei nave vechi din largul coastei insulei Antikythera în 1901, săpăturile au recuperat o mulțime de comori, inclusiv sticlărie, ceramică, mobilier, bijuterii și statui de marmură și bronz. De departe cel mai uimitor artefact recuperat a fost, însă, un mormățel fragmentat, format din unelte și plăci din bronz, toate încărcate cu sedimente de secole.
Lumea a rămas încă fără explicații după ce au descoperit unele din cele mai interesante și misterioase artefacte, peste tot pe Pământ. Dacă ne gândim la descoperirea unei statui care reprezenta un cosmonaut antic, celebrul mecanism din Grecia, misterul din jurul Sfântului Graal, sau Giugiul din Torino, ne putem gândi că anticii aveau cunoștințe importante despre cosmos, matematică, religie, dar pentru noi cei de azi, sunt inexplicabile.
”Mormântul lui Cleopatra”
S-a scris despre celebra Cleopatra și dragostea ei pentru Caesar, dar atunci când oamenii de știință au încercat să-i găsească mormântul, au rămas dezamăgiți. Cleopatra VII a fost ultimul dintr-o serie de conducători numiți Ptolemeii care au guvernat Egiptul între 305 și 30 î.C. Se cunosc multe despre inteligența, frumusețea și relațiile romantice, ar fi avut copii atât cu Julius Caesar, cât și cu Mark Antony, dar un fapt despre Cleopatra este încă învăluit în mister, locul ei de înmormântare.
Cleopatra și Antony s-au sinucis, după ce fostul său aliat, Octavian, i-a învins la Bătălia de la Actium, în anul 31 a.C. Cei doi au fost înmormântați împreună pe un site pe care scriitorul Plutarh l-a descris ca un monument „înalt și frumos”, situat lângă un templu al zeiței egiptene Isis. Dar unde se află acest mormânt rămâne un mister. Dacă cineva găsește vreodată mormântul îndrăgostiților, există șanse ca acesta să fie gol, întrucât jaful nu a fost neobișnuit în cele mai vechi timpuri, potrivit arheologilor.
”Las Bolas”
Una din minunile lumii antice sunt și Sferele uriașe din piatră, unele care datează încă din anul A.D. 600, din sudul Costa Rica. Cunoscute local sub numele de Las Bolas („Bile”), aceste monumente au fost operele unei civilizații precolombiene, iar majoritatea sunt realizate din gabbro, o rocă care se formează din magma topită. Oamenii care au sculptat pietrele în formele lor perfect sferice probabil au făcut acest lucru folosind alte pietre mici, potrivit arheologilor care studiază rocile antice.
Mulți non-experți au speculat că așa-numitele sfere Diquis au fost folosite în scopuri astronomice, în timp ce alții cred că ar fi putut indica calea către locuri semnificative. Adevărul este că nimeni nu știe sigur. Oamenii Chibchan care au populat cândva Costa Rica și alte părți din America Centrală au dispărut ca urmare a cuceririi spaniole, iar scopul sferelor a dispărut odată cu ei, a declarat John W. Hoopes, antropolog la Universitatea din Kansas, pentru JSTOR Daily în Ianuarie 2016.
O altă minune încă neexplicată de oamenii de știință este și ”Mecanismul Antikythera”, care datează, conform oamenilor de știință, din primul secol î.Hr.. Așa-numitul ”Mecanism Antikythera” este unul dintre cele mai interesante descoperiri arheologice făcute vreodată. Acesta a fost numit primul computer mecanic din lume, care prezintă abilitatea inginerească a grecilor antici, precum și cunoștințele impresionante ale acestora în domeniul astronomiei.
Deși funcționarea fizică a angrenajelor și a altor părți ale mecanismului cu mai multe straturi sunt bine înțelese, oamenii de știință au fost mult timp nedumeriți de miile de personaje gravate pe copertele interioare și secțiunile din față și din spate. Ei bănuiau că textul ar putea conține un fel de instrucțiuni de operare sau manual de utilizare pentru dispozitiv, dar cu unele dintre literele care au doar 1,2 milimetri, textul le era imposibil de descifrat.
Orașul pierdut al Atlantidei a fost descoperit în Bahamas, Insulele Grecești, Cuba și chiar Japonia, dacă ar fi trebuit să se creadă fiecare afirmație. Descrisă pentru prima dată de istoricul grec Platon în anul 360 î.Hr., insula mitologică a fost, probabil, o mare putere navală înainte de a se scufunda în mare în urmă cu 10.000 de ani în urma unui eveniment catastrofal.
Arheologii dezbat existența istorică reală a insulei, precum și cea mai plauzibilă locație a acesteia, dacă a existat vreodată printre numeroasele ruine scufundate descoperite în întreaga lume. Dar chiar și fără dovezi definitive, Atlantida continuă să angajeze imaginația populară ca puține alte mistere arheologice de acolo.