Deși legumele și fructele sunt știute ca fiind extrem de sănătoase, aceste calități nu se regăsesc deloc în una dintre ele. Care este cea mai nocivă și este și pe placul tuturor românilor? Atenție la consumul său exagerat!
Românii se pare că se îndrăgostesc numai de ce le face rău. Este deja cunoscut că un procent uriaș preferă băuturile alcoolice, tutunul, iar în rândul fructelor și legumelor o adoră tot pe cea care le face rău dacă este consumată în cantități mari precum preferă. Cea mai folosită, dar și nocivă din legume stă la baza multor mâncăruri gătite des de români. Deși are multe beneficii și vitamine, consumată în condiții extreme leguma poate să devină toxică.
Este vorba despre țelină, care e nelipsită din ciorbele, supele sau alte mâncăruri tradiționale. Țelina are multe beneficii pentru organism, dar consumul ei trebuie să fie atent gândit. Aceasta conține vitamine precum: A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre, acid folic, calciu si mangan. Specialiștii recomandă țelina pentru reglarea presiunii sângelui, prevenirea sau scăderea colesterolului, iar în popor se spune că ajută erecția bărbaților care au probleme.
Nu este recomandat consumul de țelină în cantitati prea mari persoanelor care au suferințe renale sau femeilor însărcinate, persoanele care au tensiunea arteriala scăzută, este bine sa nu consume țelină în mod constant, excesul unei cure cu țelină duce la deranjamente digestive.
Țelina este folosită în întregime ca legumă, fiind consumată atât rădăcina cât și tulpina.
În țările cu climă temperată, țelina este crescută și pentru semințe, din care se poate extrage un ulei volatil folosit în industria parfumului și farmaceutică. Semințele se pot folosi și pentru aromă sau combinate cu sare, devenind sare de țelină. Este folosită drept condiment în cocktail-uri (notabilă este contribuția la cocktail-ul Bloody Mary).
Rădăcina de țelină este indicat a fi inclusă în alimentația copiilor, adolescenților, este ideală pentru toți cei care suferă de tulburări de creștere și de maturizare, conform Wikipedia.
De asemenea, vitamina K din legumă reglează cantitatea de zahăr din corp și consolidează sistemul osos, ideală și pentru cei care doresc să slăbească. Devine, însă, un pericol atunci când este reîncălzită, din cauza conținutului de nitrați care sunt eliberați în momentul acela. În cantități mari, nitrații pot crește riscurile de a face anumite boli precum cancerul, hipertensiunea, disfuncții ale sistemului de circulație, urtizarie, intoxicație sau cianoză severă.
Mai pe scurt, este o greșeală să o punem în ciorbă, dacă mâncarea va fi servită de mai multe ori. Cei care doresc totuși să o folosească trebuie să facă supe în cantități mici pe care le vor mânca imediat după preparare.