18 iul. 2020 | 11:48

Cele mai sănătoase metode de conservare a fructelor și legumelor. Cum pregătești proviziile pentru iarnă

Știri generale
Cele mai sănătoase metode de conservare a fructelor și legumelor. Cum pregătești proviziile pentru iarnă
Cele mai sănătoase metode de conservare a fructelor și legumelor. Cum pregătești proviziile pentru iarnă

Suntem în perioada în care piața abundă de fructe și legume gustoase, de care, cu siguranță, vrei să te bucuri cât mai mult timp. În frigider însă, durata lor de viață este una limitată, așa că te întrebi cum le poți păstra cât mai mult timp, fără a folosi conservanți și aditivi alimentari. Iată care sunt cele mai sănătpase metode de conservare a fructelor și legumelor.

Cele mai sănătoase metode de conservare a fructelor și legumelor

Deshiratarea fructelor și legumelor

Aceasta este una dintre cele mai vechi metode de conservare a fructelor și legumelor, pe care au folosit-o și bunicii noștri. Dar atunci operațiunea era destul de complexă și de durată. Dar tu poți face asta apelând la aparate profesionale de deshidratare. Astfel, folosind aceste ustensile moderne se poate păstra valoarea nutritivă a fructelor și legumelor, precum și gustul, un timp îndelungat. De asemenea, prin uscare, volumul lor se micșorează, astfel că poți face provizii serioase. deoarece vor ocupa puțin spațiu în cămară.

Prin deshidratare, se pot conserva o mulțime de fructe și legume: mere, pere, prune, cireșe, gutui, ardei, fasole, morcovi sau țelină, iar lista poate continua. Pentru deshidratare, fructele și legumele se spală, se taie apoi rondele, în cazul fructelor mari, cum ar fi merele, sau rămân întregi, apoi acestea sunt introduse în deshidrator, pe care îl setezi la timpul recomandat.

Congelarea fructelor și legumelor

Aceasta este metoda cel mai adesea folosită și este simplă și rapidă. Fructele și legumele trebuie să fie congelate la scurt timp de când au fost culese sau cumpărate. Astfel, prin congelare, activitatea bacteriilor este întreruptă, însă după dezghețare ele încep din nou să acționeze, astfel că trebuie consumate repede. Înainte de congelare, cele mai multe legume, precum conopida, mazărea sau broccoli, trebuie opărite, iar fructele se congelează crude. Astfel conservate, legumele și fructele pot fi păstrate câteva luni.

Conservarea în sare a legumelor

Aceasta este o metodă veche care se folosește strict în cazul legumelor. De altfel, există două metode: sărarea umedă și cea uscată. Prima metodă se referă la conservarea legumelor într-o soluție concentrată cu apă și sare, aproximativ 150 grame de sare la un litru de apă. Astfel se prepară castraveții murați, spre exemplu. La metoda prin sărarea uscată se folosește sarea în stare naturală, care se aplică pe legume, în straturi alternative. Sarea va pătrunde în legume și le ia din umiditate. Astfel, se formează o saramură și legumele se conservă.

Sterilizarea fructelor și legumelor

Aceasta poate fi făcută la cuptor sau pe aragaz, în apă clocotită. Metoda aceasta este recomandată pentru fructe și legume preparate, precum compotul, dulceața și zacusca.

Aceste preparate se pun apoi în borcane curate, care se închid etanș. Borcanele se pun și la cuptor, la 150 de grade Celsius, vreme de aproximativ o oră. Se stinge apoi flacăra și lasă borcanele să se răcească lent, până a doua zi. Sterilizarea se mai poate face și pe aragaz, într-o oală cu apă clocotită, la temperatura de 100 de grade Celsius, tot în același interval de timp. După ce vei stinge flacăra, vei lasa borcanele în vasul cu apă până se răcesc complet.

Parteneri
Iancu Sterp și-a adus tatăl la nuntă. Cum a reacționat mama Geta când și-a văzut fostul soț prezent la petrecere
Redactia.ro
Sanda Țăranu îi dă replica Marinei Voica, vecina ei din Breaza. De ce a pus punct, de fapt, vizitelor: „Lucrurile s-au mai schimbat”. Care casă e mai frumoasă?
Click.ro
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu. 'Am băgat foarte mulți bani'
Unica.ro
Nativii cu un final de an de coșmar. Vor avea probleme peste probleme
EVZ.ro
Delia, accidentare în timpul cursei de pe munte. Ce a pățit cântăreața: „Imagini șocante”
Spynews
România, decizia care aruncă în aer Rusia. Anunț oficial MApN: Vor fi distruse și neutralizate
Capital.ro
De necrezut! Ce pensie are Mihaela Tatu după 30 de ani de carieră: "Cu pensia pe care o am, nu pot să trăiești"
Avantaje
Vestea pentru milioane de români! Se oferă noi SERVICII GRATUITE pentru pensionari
Mediaflux
“Dezamăgirea zilei”. Au divorțat, dar s-au împăcat. Andrei și Cristina de la Insula Iubirii au isterizat din nou internetul / VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă la nunta finilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro