Rețeta completă de pește cu legume, recomandată de Chef Sorin Bontea

Rețeta completă de pește cu legume, recomandată de Chef Sorin Bontea

el mai suculent, cel mai fraged pește alb gătit cu legume, folosind aproape orice pește alb ferm pe care ți-ar plăcea, cod, tilapia, hadcock, bas, catfish, mână, etc. Peștele este copt între straturi de ceapă, morcovi, telina, ardei, rosii si ierburi proaspete, așa ne spune Chef Sorin Bontea, cel puțin.

Rețeta completă de pește cu legume, recomandată de Chef Sorin Bontea

Peștele alb suculent și fraged este copt împreună cu o mare abundență de legume, ceapă, morcovi, țelină, ardei gras, roșii, usturoi și ierburi proaspete. Toate aromele se topesc într-un singur fel de mâncare delicios. Aceasta vă va satisface poftele pentru ceva copios, dar vă va lăsa totuși să vă simțiți ușor și sănătos. Există atât de multe soiuri diferite disponibile de pește, iar cele mai multe dintre ele funcționează excelent în această rețetă, dar recomandarea este a se folosi pește alb. Unul dintre preferatele lui Sorin Bontea este codul, dar de-a lungul timpului a folosit multe tipuri diferite de pește alb. Alte opțiuni de pește alb: haddock, tilapia, swai, bas, grouper, pește catifel, snapper, whiting, etc. Puteți folosi pește proaspăt sau congelat, trebuie doar să îl dezghețați înainte de a-l găti. Recomandarea este să folosiți ceapă, țelină, morcovi, ardei gras, roșii, usturoi și diferite ierburi.

Rețeta completă de pește cu legume, recomandată de Chef Sorin Bontea
Rețeta completă de pește cu legume, recomandată de Chef Sorin Bontea

Cojiți și înjumătățiți ceapa, apoi feliați-le subțire. Cojiți usturoiul și apoi tocați-l sau folosiți o presă de usturoi. Cojiți și grătați morcovii, feliați subțiri țelina și julienne ardeiul gras. Îndepărtați semințele din roșii și rdați-le pe o răzătoare. Acesta este un truc curat pentru a „curăța” rapid tomatele și a elimina pielea în același timp. În loc să gratinați roșiile, le puteți trece prin procesatorul de alimente sau blender sau chiar tocați roșiile. Dacă nu aveți roșii proaspete, puteți folosi roșii din conserve, piure de roșii sau sos de roșii. Roșiile proaspete gratinate au cea mai bună aromă și textură. Nu numai că roșiile proaspete sunt mai puțin acide și au o aromă mai dulce, dar creează un „sos” delicios pentru legume.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade, apoi tăiați peștele în bucăți mai mici și uscați-l cu un prosop de hârtie pentru a scăpa de excesul de umiditate. Condimentează cu sare, piper negru măcinat și oricare dintre condimentele și ierburile tale preferate pentru a aromatiza peștele. Încălziți uleiul într-o tigaie și gătiți peștele aproximativ 2-3 minute pe o parte. Ar trebui să fie încă parțial crud în centru. Gătiti peștele în loturi până când este parțial fiert. Transferați peștele pe o farfurie în timp ce pregătiți legumele. Într-o tigaie mare, gătiți ceapa, morcovii și țelina, asezonând cu sare și piper negru măcinat după gust, timp de 5-7 minute, până când legumele se înmoaie. Adăugați ardeiul gras, roșiile și usturoiul. Condimentează cu sare și piper, precum și mai multe ierburi uscate și condimente care îți plac. Gătiți inca 8-10 minute. Adăugați ierburile proaspete odată ce legumele sunt luate de pe foc.

Peștele este încă crud în centru când îl introduci la cuptor. De asemenea, dacă ați introdus peștele în cuptor crud, acesta va emana mult exces de lichid, ceea ce nu se întâmplă atunci când îl preparați la căldură mai mare într-o tigaie. Altfel, vasul ar fi destul de apos. Gratinând legumele într-o tigaie creează mai întâi caramelizarea, aduce dulceața naturală a legumelor și reduce semnificativ procesul de gătire.

Întindeți jumătate din legume pe fundul vasului de copt pe care îl veți folosi. Nu contează ce fel de vas de coacere folosiți, atât timp cât este răcit, adânc și poate fi acoperit. Puteți folosi folie de aluminiu pentru a o acoperi. Puneți un strat de pește peste legume. Întindeți legumele rămase peste pește. Întindeți peste legume un strat subțire de maioneză, smântână sau iaurt. Acest pas este complet opțional, dar adaugă o cremozitate frumoasă pe deasupra peștilor și legumelor, dar puteți omite acest pas complet, dacă doriți. Acoperiți vasul de copt cu un capac sau folie de aluminiu și coaceți în cuptorul preîncălzit aproximativ 30-40 de minute. De asemenea, puteți face toate lucrările de pregătire înainte, din timp, să asamblați peștele și legumele în vasul de copt și să îl păstrați la frigider până când sunteți gata să îl coaceți. În acest caz, va trebui să coaceți acest vas mai mult timp, 40-50 de minute.

ingrediente

  • 2 1/2 kg de pește alb ferm (tilapia, swai, cod, etc)
  • 2 – 3 linguri de ulei (semințe de struguri, avocado, măsline, floarea soarelui, etor)
  • 2 cepe mari (feliate)
  • 3 – 4 morcovi (grătați)
  • 2–3 tulpini de țelină (feliate)
  • 4 roșii (însămânțate și mărunțite sau tocate)
  • 1 piper mare (julienned)
  • 3-5 cuișoare de usturoi (tocate)
  • sare (piper negru măcinat)
  • 1–2 Maioneză de masă (smântână sau iaurt, opțional)
  • 1/2 – 1 lingură pătrunjel proaspăt (mărar, busuioc, tocat)
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI