Mulți oameni sunt fascinați de cea mai mare peșteră din lume. Aceasta are propria climă și nori și este de-a dreptul spectaculoasă. Cu siguranță toată lumea trebuie să o vadă măcar o singură dată în viață. Ea a fost explorată prima oară în anul 1991, iar abia în anul 2009 a devenit cunoscută la nivel mondial datorită speologilor de la British Cave Research Association. Cum se numește și unde se află?
,,Han Son Doong” este cea mai mare peșteră din lume. Aceasta a fost explorată de un localnic foarte curajos abia în anul 1991, iar în anul 2009 devenea deja cunoscută pe scară largă. Numele său se traduce prin ,,Peștera râului din munte” și se află în Vietnam.
Mulți o credeau extrem de periculoasă din cauza șuieratului făcut de răul din subteran. Peșterea Han Son Doong este de cinci ori mai mare decât peștera Phong Nha, considerată anterior cea mai mare. Aceasta are 8.8 km lungime, iar în interior un real spectacol al naturii.
Cea mai mare cameră din interiorul ei are peste 5 km lungime, 200 de m înălțime și 150 de m lățime. Han Son Doong cuprinde o junglă și un râu și este suficient de înaltă pentru ca în ea să încapă un zgârie-nori de 40 de etaje. Oamenii de știință au numit o parte a peșterii ,,Grădina Edenului”, loc unde trăiesc maimuțe și veverițe zburătoare.
În peșteră mai este și un zid încălzit de aproximativ 60 de metri, care a fost numit Marele Zid din Vietnam. Peștera deține unele din cele mai înalte stalagmite din lume, care ajung și la 70 de m înălțime.
Han Son Doong are propria climă, iar în interiorul ei se formează nori. Nu toată lumea poate vizita această locație superbă pentru că este nevoie de o autorizație pentru a pătrunde în interior. Mai mult decât atât, tururile speciale se desfășoară doar în perioada februarie-august.
,,Am fost foarte norocos să pot merge într-un tur al peșterii alături de un ghid. În timp ce ne apropiam de intrare, norii se ridicau din interiorul peșterii în pădurea din jur. A trebuit să coborâm 80 de metri pe un perete, folosindu-ne de frânghii și harnașamente.
Stând pe pământul alunecos într-o cameră imensă, neagră, începi să realizezi splendoarea care te înconjoară. Te simți foarte mic ca om în acel paradis enorm underground. Este o frumusețe nepământeană. M-am simțit de parcă eram în altă lume. ”, a spus Urs Zihlmann, fotograf.