08 feb. 2024 | 08:50

Cea mai frumoasă bibliotecă din România se află la Iaşi. Locul de care puţini ştiu, parcă te afli într-un film cu Harry Potter

Turism
Cea mai frumoasă bibliotecă din România se află la Iaşi. Locul de care puţini ştiu, parcă te afli într-un film cu Harry Potter
Puțini români știu locul în care se află cea mai frumoasă bibliotecă din țară - și din întreaga lume, potrivit unui sondaj.

Puțini români știu locul în care se află cea mai frumoasă bibliotecă din țară – și din întreaga lume, potrivit unui sondaj efectuat în urmă cu câțiva ani. Când păsești aici, călătorești în timp. Colecția de cărți, splendoarea arhitecturală și măreția clădirii te transportă parcă într-un film cu Harry Potter. Foto

Cât de puțini români mai citesc o carte

Nu mai este pentru nimeni o noutate că românii stau prost cu lectura, în ciuda beneficiilor pe care le are asupra creierului uman. Potrivit unui studiu Eurostat realizat anii trecuți, doar 16% dintre conaționali citesc în fiecare lună câte o carte. Dintre aceștia, cei mai mulți lecturează timp de 5 minute pe zi.

Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, care ar fi rolul unei cărți? Sau al unei biblioteci istorice impresionante? Au ele aceeași importanță ca în trecut? Sunt întrebări la care ar fi util să medităm, însă nu asupra lor ne vom concentra atenția în materialul de astăzi.

Citește și: Povestea bibliotecii unde găsești doar cărți colectate din gunoi

Biblioteca impresionantă din Iași, catalogată drept cea mai frumoasă din țară

În contextul explicat, putem trage cu ușurință concluzia că puțini români știu despre cea mai frumoasă bibliotecă din România, dar nu numai! În urmă cu câțiva ani, în urma unui sondaj, s-a ajuns la concluzia că instituția ce găzduiește mai multe compartimente cu cărți este cea mai frumoasă de pe întregul glob.

Este vorba despre Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi, votată drept cea mai frumoasă bibliotecă nu doar din țara noastră, ci și din întreaga lume, în urmă cu câțiva ani.

Scurtă istorie a Bibliotecii Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași

„Istoria bibliotecii este împletită cu numele lui Petru Poni și ale arhitectului elvețian Louis Pierre Blanc. Colaborarea lor la sfârșitul secolului al XIX-lea a dat naștere Palatului Universității de pe Dealul Copoului, un far al arhitecturii academice în Europa.

Biblioteca, parte a acestui mare palat, a fost inaugurată în 1897, într-o ceremonie oferită de Prințul Ferdinand I, alături de Regele Carol I și Regina Elisabeta. Aceasta nu a fost doar o deschidere a clădirii; a fost un moment din istorie, care a marcat un nou capitol în narațiunea academică și arhitecturală a României”, se arată în descrierea unui clip de pe Instagram.

În ciuda tuturor daunelor suferite în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a rămas în picioare. Sala de lectură centrală a bibliotecii a fost înființată în anul 1948 și restaurată în întregime în anul 1995, ca urmare a cutremurelor din 1977 și 1990.

Cum au reacționat românii la vederea bijuteriei

Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi din municipiul Iași este un reper de măreție istorică îmbinată cu activități academice. Nu este orice fel de bibliotecă, ci una cu adevărat deosebită. Când păsești printre rafturile de cărți de aici, simți că trăiești într-un film cu Harry Potter.

„România e atât de frumoasă!”/ „Aici am fost la școală și am mers destul de des la bibliotecă. Mi-ar plăcea să o văd într-o zi în toată splendoarea ei”/ „Cât de frumos!”/ „Este absolut superbă… și clădirea în care se află este o bijuterie arhitecturală”, sunt câteva dintre reacțiile publicului.

Citește și: The Human Library, proiectul care te ajută să înțelegi mai bine oamenii: închiriezi un om cu o poveste, în loc de o carte

Câte cărți se află la Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi

Sala impunătoare cu cărți din municipiul Iași concurează cu Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Naţională din Praga sau cu cea de la Trinity College din Dublin. În prezent, se mândrește cu o colecție impresionantă de lucrări, dar nu numai, după cum urmează:

  • 136.573 cărţi;
  • 33.012 ex. periodice;
  • 57.683 ex. colecţii speciale, din care 57.537 ex. documente tehnice (standarde) şi 146 ex. fond special (CD -uri, DVD-uri).
Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro