26 apr. 2024 | 15:40

Cea mai căutată rețetă de cozonac fără aluat. E gata în 20 de minute, iese o bunătate

Diverse
Cea mai căutată rețetă de cozonac fără aluat. E gata în 20 de minute, iese o bunătate
Cea mai căutată rețetă de cozonac fără aluat. E gata în 20 de minute, iese o bunătate

Se apropie Paștele și trebuie să ne pregătim deja lista cu preparatele pe care le pregătim. Nelispit de pe masa festivă este cozonacul, unul dintre vedetele acestei sărbători. Dacă vrei o rețetă rapidă, fără aluat și bătăi de cap, iată cea mai tare idee. E gata în doar 20 de minute și este de-a dreptul delicios.

Cum se face cel mai simplu cozonac

Dacă vrei să scutești timp cu pregătirile de sărbători, dar totuși să ai pe masă cele mai bune preparate, iată că există și alternative la rețetele complicate. De exemplu, poți face un cozonac în doar 20 de minute, fără să frămânți aluat sau să ai prea multe bătăi de cap.

Tot ce trebuie să faci este să cumperi foietaj de la magazin, cel clasic, care se găsește peste tot. Acesta va înlocui perfect aluatul propriu-zis și preparatul final va fi la fel de gustos, poate chiar mai light.

Cu ajutorul sucitorului, întindem foaia de aluat până ajunge la dimensiunea dorită, de aproximativ 60/30 cm, însă nu trebuie să fim strict riguroși cu aceste măsuri. Ideal ar fi să avem o lățime de aproximativ jumătate din lungimea finală a foiței.

După ce am obținut dimensiunea dorită, împăturim foaia în trei și o întoarcem invers, apoi o întindem din nou până la dimensiunea inițială. Aluatul este apoi pus la frigider pentru aproximativ jumătate de oră, pentru a se odihni.

După acest timp, îl scoatem și îl întindem din nou, îl împăturim în trei, îl rotim, îl întindem din nou și îl împăturim în trei, apoi îl punem din nou la frigider pentru încă aproximativ 30 de minute.

Continuăm acest proces de întindere și împăturire de mai multe ori, pentru a obține o textură fină și pufoasă a cozonacului. După ultima rundă de împăturire, întindem foaia de aluat până obținem grosimea și dimensiunea dorită.

Următorul pas este să ungem foaia cu gem sau orice alt fel de umplutură preferat și să presărăm nucă măcinată. Apoi, tăiem foaia în trei fâșii și fiecare fâșie o impletim în trei. Cozonacul astfel format este așezat în tava specială pentru cozonac, care a fost prevăzută cu hârtie de copt, apoi se unge cu ou bătut.

Tava cu cozonacul este introdusă în cuptorul deja încălzit și se lasă să coacă timp de aproximativ 50-60 de minute, în funcție de caracteristicile fiecărui cuptor. Pentru a verifica dacă este copt, putem folosi o scobitoare, iar dacă aceasta iese curată, înseamnă că aluatul este copt uniform.

Trucuri pentru un cozonac perfect

Făina este unul dintre cele mai importante aspecte la care trebui să fim atenție. Trebuie aleasă cu grijă pentru a asigura o textură fină și uniformă. Făina tip ”000”, special destinată cozonacului, este cea mai potrivită, iar un conținut mai mare de proteine, de minim 10,5%, indică o calitate superioară.

Folosirea drojdiei proaspete adaugă o consistență aparte aluatului, iar aceasta este preferată pentru obținerea cozonacilor pufoși. Deși drojdia uscată are avantajul duratei de valabilitate îndelungate, nu se descurcă la fel de bine ca drojdia proaspătă.

În ceea ce privește ouăle, este important să știți că gălbenușul este cel care face minuni pentru preparat, în timp ce albușurile pot întări miezul cozonacului. Dacă vreți să evitați astfel de probleme, mai bine renunțați la această parte a oului.

Ouăle reci, scoase direct din frigider, nu se vor amesteca la fel de ușor și nu vor oferi același volum în aluat. Este recomandat să le lăsați să ajungă la temperatura camerei înainte de utilizare, chiar și pentru câteva ore.

Procesul de frământare este și el foarte important. După ce ați amestecat făina și drojdia, turnați treptat grăsimea, care poate fi unt topit sau o combinație de unt și ulei de floarea-soarelui. Este important să incorporați grăsimea în porții mici și să frământați bine, dacă vreți să nu devină uscat și neplăcut.

Atunci când adăugați umplutura, asigurați-vă că nu depășiți 25% din cantitatea totală a aluatului, pentru a evita problemele de coacere. Pentru cozonacii împletiți, rulați aluatul strâns și transferați-l în tavă, umplând tava doar pe jumătate pentru a evita deversarea în timpul dospirii și coacerii.

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „Pe barosăneală, așa cum îi plăcea ei!”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să raportezi la stat
Capital.ro
Ceaiul semifermentat care te ajută la digestie după mesele de Paşte şi te relaxează fără să dea somnolenţă
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se DAU 12.000 de lei de la STAT. Ce TREBUIE să scrie în CERERE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro