Rețeta care face furori în România și cu care oricine, chiar și cei fără experiență în bucătărie, pot pune pe masă de sărbători, pentru familie și musafiri, acest desert tradițional făcut ca la mama acasă: cozonac fără frământare. Dacă respecți pașii indicați în rândurile de mai jos, vei fi uimit de rezultate: iese pufos și aerat, fără să fie nevoie să depui prea mult efort.
De generații întregi, pentru români, cozonacul este strâns legat de cele mai importante sărbători creștine, fiind preparat și savurat de Paște și Crăciun. Rețeta clasică nu este însă deloc ușoară și le dă bătăi de cap chiar și celor mai iscusite gospodine. Necesită timp, îndemânare, experiență, condiții speciale și, nu în ultimul rând, forță fizică. Dar nu trebuie să fie așa!
Pe platformele de social media, rețeta de cozonac fără frământare face furori în România. Pașii sunt explicați perfect de cele două surori din spatele unuia dintre cele mai apreciate bloguri culinare din mediul online autohton.
„Cozonac fără frământare, reţeta care face furori în România. Iese pufos, aerat şi cu un efort mic! Doar aşa îl vei face şi tu de acum”, se explică pe pagina de TikTok cosanzenele.gatesc.
Lista de ingrediente este cea clasică, nu există nicio surpriză printre ele. Vei avea nevoie de:
Te-ar putea interesa și: Cum alegi cea mai bună făină pentru cozonaci. Detaliul care face diferența, așa cresc mari și super pufoși
Vei mai avea nevoie și de un amestec format dintr-un ou și o lingură de lapte cu care vei unge cozonacii și două linguri de zahăr și o lingură de mac – pe care le vei presăra peste ei.
Drojdia uscată, patru lingurițe de zahăr și patru sau cinci linguri de lapte călduț pe pun într-un bol și se lasă câteva minute, timp în care drojdia se va activa.
Separat, se amestecă gălbenușurile cu uleiul și untul topit.
Într-un bol de dimensiuni mari, se pune făina, iar în mijloc se face un cuib în care se adaugă sarea și, treptat, amestecul din ouă, ulei și unt topit, încorporând câte puțin din făină. Se adaugă drojdia cu laptele, apoi restul laptelui călduț (în care se pun înainte zahărul, romul și coaja de lămâie) și se amestecă în continuare până când nu mai rămâne făină pe marginea vasului.
„Ungem mâinile cu puțin ulei (cât este necesar) și amestecăm ingredientele până când aluatul format nu se mai lipește nici de mâini și nici de bol. Lăsăm la dospit până când aluatul își dublează volumul. –
Facem umplutura: batem albușurile spumă și le amestecăm cu restul ingredientelor. După ce aluatul s-a dospit, îl împărțim în patru secțiuni egale. Punem puțin ulei pe o suprafață întinsă și curată și întindem fiecare parte de aluat.
Adăugăm 2-3 linguri din umplutură, răsucim aluatul și apoi împletim câte două sectiuni. Punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la dospit 30-45 min. Ungem cozonacii cu ou și lapte, presărăm zahăr și mac și băgăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 35 de minute.”
Te-ar putea interesa și: Cum ajutăm aluatul de cozonac să crească mai repede când este frig în bucătărie. Va creşte atât de mult încât va ieşi din bol