Varza murată este una dintre delicatesele de toamnă pe care gospodinele le pregătesc cu iscusință, pentru a avea în timpul iernii materie primă pentru sarmale dar și pentru salate sau alte preparate culinare. Însă pentru ca aceasta să rămână crocantă până târziu în primăvară, este important să știi cum să o așezi în butoi.
Ți-ai propus ca și în această iarnă să ai cămara plină cu bunătăți? Ei bine, atunci varza murată nu ar trebui să lipsească de pe listă. Potrivit gospodarilor, aceasta se pune la murat după ce cade bruma, în octombrie, în jurul sărbătorii Sfântului Dumitru. Se spune că atunci iese cea mai bună și se menține moarea limpede.
Însă, pentru asta, trebuie să știi de dinainte cum se pregătește butoiul pentru iarnă, de ce ingrediente ai nevoie, mai exact, și care sunt pașii de urmat în așa fel încât aceasta să reziste cât mai mult timp crocantă, numai bună de savurat.
Radu Anton Roman, regretatul jurnalist cunoscut mai ales pentru documentarea gastronomiei românești, spunea că varza stă cel mai bine într-un butoi de stejar. Nicidecum în unul din plastic. De asemenea, și mai bine ar fi să aibă un robinet, pentru că va fi mai ușor atunci când va fi momentul pritocirii verzei.
Un alt aspect important este pregătirea butoiului. Astfel, acesta trebuie opărit înainte. Iar peste apa care s-a pus în el se adaugă și un kg de var nestins, care se lasă până a doua zi, pentru a curăța orice urmă de impurități. În ziua următoare se spală din nou, cu câteva ape clocotite. În același mod se procedează și cu capacul.
După ce recipientul este gata pregătit pentru a se umple cu varză, este important ca, înainte de toate, se presară un strat de sare mare de murături pe fundul lui.
În continuare, se pun foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui, după preferințe, după care se adaugă verzele, cu scobitura în sus.
Citește și: Varză murată după o rețetă din străbuni. Ingredientele care o fac să reziste toată iarna