Varza călită este una dintre cele mai cunoscute rețete tradiționale românești. Ea poate fi o rețetă complet vegetariană, dar poate fi gătită și cu carne de porc sau cârnați. De asemenea, există și două moduri în care o poți prepara, cu varză proaspătă sau murată.
Primul pas constă în desărarea verzei murate alese. Aici există două modalități: se poate pune căpățâna de varză în apă limpede, cu o seară înainte de a fi gătită, ori poate fi tăiată fideluță și pusă în doi litri de apă călduță, pentru cel puțin jumătate de oră. Dacă varza murată este tot prea sărată, se poate înlocui o jumătate din cantitate cu varză dulce. Acum, curăță, spală și toacă mărunt ceapa, apoi gogoșarul, șunca și cârnații. E nevoie doar să le tai în bucăți de câte 3 sau 4 centimetri.
După ce toate ingredientele sunt pregătite, pune tigaia pe foc și dă-i bice. Pune ceapa în uleiul deja încins și sărează. Când ceapa s-a călit îndeajuns, adaugă gogoșarul sau ardeiul gras ori pasta de ardei și călește la foc mic pentru trei minute, amestecând des. Adaugă boiaua de ardei, varza și cârnații sau șunca afumată și lasă la călit la foc mic până când varza murată nu mai lasă zeamă. Toacă o cană cu apă fierbinte, semințele de chimen, frunza de dafin și boabele de piper. Amestecă din când în când, pentru a fi sigur că nu s-a lipit nimic și că toate ingredientele își întrepătrund aromele.
În final, acoperă oala cu un capac și lasă varza la înăbușit timp de 40 sau 45 de minute. Mai poți adăuga apă fierbinte dacă mai este nevoie. Între timp, încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Peste varză adaugă roșiile sau bulionul de roșii, pune și paharul de vin alb sec și lasă la cuptor pentru 40 de minute. Atenție! La cuptor e nevoie să acoperi recipientul folosit.