10 nov. 2020 | 09:01

Cea mai bună plăcintă cu varză. Rețeta are un ingredient secret

Utile
Cea mai bună plăcintă cu varză. Rețeta are un ingredient secret
Rețetă de plăcintă cu varză dulce și iaurt

Când varză stă falnică pe tarabele precupeților, majoritatea deliciilor pregătite de gospodine se învârt în jurul ei, fiind sezonul când aceasta cuprinde casele. Fie că o pun la murat sau o gătesc în fel și chip, leguma nu lipsește din odăile românilor în această perioadă. Pentru cei sătui de varza la cuptor, ciolan cu varză sau supă de varză, există și o rețetă răcoritoare: plăcintă cu varză și iaurt.

Rețetă de plăcintă cu varză și iaurt

Gospodinele au mult de muncă zilele acestea. Se chinuie să pună varză și să umple ultimele borcane cu zacuscă. Pe lângă această fortofotă, mai vine și problema ”dar astăzi ce mâncăm?”. Astfel, în vria pregătirilor, pune deoparte și o varză, care îți va fi de ajutor la cină.

Plăcintă de varză cu iaurt: ingrediente și mod de preparare 

Ingrediente

  • 3 ouă;
  • 235 ml chefir/iaurt sau lapte bătut;
  • 93 g făină;
  • 1 linguriță praf de copt;
  • o varză medie;
  • sare, piper, mărar după gust;
  • susan pentru decorare

Mod de preparare

Taie mărunt varza și călește-o în tigaie până este aproape gata. Adaugă verdeața, piperează, sărează, dar nu pune prea multă, căci și aluatul va conține sare. Amestecă oul, făina, chefirul, praful de copt și adaugă și un praf de sare. Aluatul trebuie să arate ca smântâna grasă. Mixează celelalte două ouă rămase într-un alt bol. Unge tava cu ulei și toarnă apoi în ea jumătate din aluatul obținut.

Peste aluat pune varza călită, iar deasupra ei toarnă ouăle bătute și apoi aluatul rămas. După bunul plac, poți presăra plăcinta cu susan sau mac. Coace deliciul în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de 20-30 de minute. Verifică dacă este gata cu o scobitoare. Dacă iese curată din compoziție, este numai bine de lăsat la răcit și servit.

Curiozități 

„Cele mai vechi informaţii din Transilvania despre această plantă-aliment le-am găsit doar în secolul al XV-lea. Astfel, într-un protocol din 1442 al Conventului de la Cluj-Mănăştur – unde exista o mănăstire benedictină – este amintit un nobil din Iara care jura că nu el a dat porunca oamenilor săi să-i facă rău unui alt nobil din Iara. Printre altele, jura că nu el a ordonat ca acestuia să-i fie luată varza”, a spus istoricul Lukacs Jozsef.

Cea ma veche rețetă de varză a la Cluj a fost descoperită de Jozsef. Ea datează încă din anul 1695, când a apărut într-o carte de bucate, purtând denumirea de ”varză în mod clujean”.