Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre beneficiile legumelor fermentate, în special varza murată, aliment din cămările tuturor românilor. Aceasta poate trata o mulțime de afecțiuni, fiind singura care conține vitamina B12.
Nutriționistul Mihaela Bilic i-a felicitat pe toți românii care pun varza murată la loc de cinste în meniul familiei, produsul lacto-fermentat fiind plin de bacterii benefice cu efect probiotic ce determină scăderea pH-ului.
„Dacă faceți parte dintre aceia care pun varza murată la loc de cinste în meniul familial, felicitări! Acest produs tradițional lacto-fermentat plin de culturi bacteriene benefice cu efect probiotic, are un corespondent și în bucătăria coreeană. Se numește KIMCHI și este un preparat simbolic al culturii culinare din Coreea” a scris medicul nutriționist pe social media.
„Metoda de a păstra legume peste iarnă în saramură nu a fost, iată, inventată de noi, ci este prezentă în tradițiile multor popoare. Bacteriile benefice care fermentează produc acid lactic ce determină scăderea pH-ului și creează un mediu acid în care majoritatea microorganismelor nu pot supraviețui- este vorba așadar de o metodă de conservare…fără conservanți, doar pe bază de sare. “Kimchi” este termenul corean pentru legume fermentate sărate și condimentate, indiferent dacă sunt consumate ca fel de bază sau garnitură”, a completat specialistul.
Dacă ar exista o coerență în politica noastră de sănătate, în milionul de tone de varză care se cultivă anual nu s-ar arunca a cincea parte, ci ar fi folosită în formule curative de mare succes în șase tipuri de cancer. Zecile de cercetări făcute în toată lumea arată că 300 de grame de varză consumată zilnic previne tumorile maligne și anemiile. Au beneficii certe și rapide pentru tratarea unor afecțiuni. Institutul Național American pentru Cancer, dar și universități din Israel, Grecia și Norvegia au demonstrat incidența scăzută a tumorilor maligne la colon.
De altfel, cercetătorii au descoperit funcția curativă a verzei în peste 100 de afecțiuni. Sucul ei este cel mai recomandat în gastritele hiperacide și ulcer. Consumat de trei ori pe săptămână, reglează echilibrul vitaminelor și al mineralelor, tratând anemiile. Datorită acidului folic, femeilor însărcinate le este recomandat consumul de varză crudă, care contribuie la reducerea incidenței afecțiunilor neurologice ale fătului. Există soluție și pentru cei care detestă sucul de varză. El se poate combina cu măr, morcov, ridiche neagră și lămâie, pentru a obține un remediu recunoscut pentru toate afecțiunile interne.