Rețetă de varză à la Cluj reinterpretată. Cum prepari un prânz rapid și gustos

Rețetă de varză à la Cluj reinterpretată. Cum prepari un prânz rapid și gustos

Câteva zeci de gurmanzi au gustat ”Cărticica meseriei de bucătar”, editată de József Lukács, în magazinul Moldovan din cartierul Bună Ziua, cu tot cu cea mai veche reţetă a produsului Varză a la Cluj.

Rețetă de varză à la Cluj

“Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695”, este o traducere în premieră din maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează și notele explicative și studiul introductiv.

Cartea de față conține mai multe alte premiere, precum cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.

József Lukács este clujean și absolvent al Universității Babeș-Bolyai. El a studiat teatrologia la nivel de licență și istoria la nivel de masterat, doctorat și studii postdoctorale. În anul 2012, acesta a obținut doctoratul în istorie, cu distincția Summa cum laude, sub îndrumarea academicianului Ioan-Aurel Pop. Titlul disertației sale a fost: Clujul renascentist. Aspecte privind viața cotidiană în Cluj, în secolele XVI şi XVII. Alimentaţia şi gastronomia. Din 2013, el este cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai.

De asemenea, el a fost tipograf, mai apoi, timp de peste două decenii, administrator și secretar general de redacție al revistei Apostrof, revista Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este muzeograf la Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai.

Ingrediente Varză a la Cluj

  • 500 g carne tocată, amestec de vită si porc
  • 150 g orez
  • 100 ml bulion de roșii
  • 100 g smântână
  • 2 cepe
  • ulei
  • sare, piper
  • 750 g varza murata taiata marunt

Varza a la Cluj este un preparat tradițional de mâncare, unul specific din zona Ardealului, pe care orice gospodină trebuie să-l învețe să-l facă. Este delicios și se face repede, astfel că în 50 de minute ai o varză a la Cluj delicioasă și numai bună de mâncat. Iată rețeta!

Rețetă varză a la Cluj

Această rețetă este pe bază de varză și de carne, iar preparatul tradițional este numai bun de consumat în această perioadă. Este o rețetă simplă și rapidă și o poți face și tu foarte ușor. Iată care sunt pașii de urmat.

Se fierbe orezul în apă cu puțină sare. Ceapa se taie mărunt și se călește în puțin ulei. Atunci când ceapa devine sticloasă, se adaugă carnea și se condimentează cu sare și piper.

După aceesa, toate compozițiile de mai sus se așază într-o tavă de cuptor, după cum urmeaază: un strat de varză tocată, un strat de orez fiert, unul de carne, încă un strat de orez, iar apoi încă unul de varză.

Se toarnă deasupra bulionul și se dă la cuptor pentru 30 de minute. Se scoate, se toarnă smântâna, apoi varza a la Cluj se mai pune la cuptor pentru încă 10 minute.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI