Supraviețuitoarea a 3 epidemii, două războaie mondiale și o tumoare a împlinit astăzi 119 ani. Japoneza Kane Tanaka, considerată cea mai bătrână femeie din lume, a suflat în lumânările de pe tort, într-un azi de bătrâni din Higashi-ku, prefectura Fukuoka. Care este secretul longevității sale și cum a învins în lupta cu cancerul, fiind încă sănătoasă, afli în continuare.
Luni, 2 ianuarie, Kane Tanaka a împlinit respectabila vârstă de 119 ani, fiind considerată cea mai în etate femeie din lume. Japoneza a suflat astăzi în tortul cu 119 lumânări, fiind internată într-un azil de bătrâni din Higashi-ku. Cea mai longevivă femeie încă în viață a făcut față la nu mai puțin de 3 epidemii: cea spaniolă (1918-1920), SARS (2004) şi (până acum) COVID-19, două războaie mondiale, efectelor bombei atomice de la Nagasaki, și o tumoare, pe care a învins-o la vârsta de 103 ani.
Doamna Kane locuiește alături de alți bătrâni, într-un azil din Japonia, și este încă sănătoasă. Nipona își petrece timpul liber făcând scurte plimbări pe coridoarele adăpostului.
Într-un interviu acordat unui post TV japonez, Kane Tanaka a declarat cu vulnerabilitate următoarele: „Am decis să lucrez din greu“. Aceasta a vorbit și despre hobby-urile sale, care includ caligrafia și calculul.
În ceea ce privește dieta doamnei Kane, vă spunem că aceasta se hrănește în special cu orez, pește și supă. Totodată, cea mai longevivă persoană din lume obișnuiește să se hidrateze cum se cuvine, consumând multă apă. Nipona urmează aceeași dietă de când avea în jur de 112 ani.
Citește și: Câte persoane peste 65 de ani se află în România. Care este cel mai bătrân județ din țară
Japoneza Kane Tanaka susține că încă are un apetit puternic, fiind o împătimită a dulciurilor și a cafelei, consumând câte trei cești pe zi. Pe lângă cafea, aceasta bea sucuri și băuturi nutritive.
Potrivit familiei, care reprezintă totul pentru doamna Kane, secretul longevității acesteia este somnul profund și odihnitor. „Dorm mult și liniștit“, spunea, la rândul ei, femeia.
Pe când avea 103 ani, Tanaka a fost diagnosticată cu cancer la colon, dar grație unei intervenții chirurgicale efectuate în timp util, la Tokyo, a supraviețuit.
La vârsta de 107 ani, în 2010, fiul celei mai longevive femei din lume a scris „În vremuri bune şi rele, 107 ani“, o carte care vorbeşte despre viaţa lungă a mamei sale.
Kane Tanaka este o supercentenară japoneză, considerată cea mai longevivă persoană în viață după moartea lui Chiyo Miyako, la 22 iulie 2018. Totodată, ea este a 3-a cea mai longevivă persoană din toate timpurile.