Muntele Tâmpa și Brașovul sunt unele dintre cele mai vizitate locuri turistice din România. Munții semeți din jurul orașului, aerul curat, arhitectura și panoramele oferite de natură sunt doar câteva dintre obiectivele care îți încântă ochiul și hrănesc sufletul. De anul acesta, tuiștii care vor vizita traseele din zonă, vor avea parte și de unele surprize.
Siguranța turiștilor și curățeniea mediului înconjurător. Sunt obiectivele principale ale administratorului Rezervației Tâmpa pentru acest an. Rangerul Viorel Mihai și colegii săi vor demara o serie de acțiuni de conștientizare prin care iubitorii muntelui vor fi informaţi despre traseele turistice şi starea acestora şi vor fi sfătuiţi cum să se comporte în natură.
O măsură inedită este aceea de a le acorda turiștior care merg pe munte scrumiere portabile, astfel încât să fie eliminat riscul unui incendiu de vegetație.
Vom fi într-un permanent contact cu turiştii, iar la sfârşitul acestei comunicări ei trebuie să conştientizeze că trebuie să fie corespunzător echipaţi, să respecte muntele şi traseul turistic, ceea ce este foarte important pentru siguranţa lor. Le vom împărţi scrumiere portabile şi le vom explica pericolele ce ţin de aruncarea unei ţigări nestinse. Turiştii vor fi rugaţi să respecte regulile muntelui şi să nu se abată de la traseele turistice, să nu arunce deşeuri”, a precizat rangerul Viorel Mihai.
În această perioadă, zonele turistice de pe Muntele Tâmpa se află în pregătire pentru deschiderea noului sezon. Se va reamenaja terasa de la literele „Brașov”, iar miercuri a fost înlocuit drapelul României, care fusue franjurat de furtunile din ultima vreme.
Lemnul pentru reparaţia terasei este pregătit, iar montarea se va face în următoarele săptămâni, imediat ce zăpada se va topi şi va permite urcarea lui pe munte.
Urmează curăţarea şi remarcarea traseelor. Împreună cu cei de la Salvamont, vor fi îndepărtaţi arborii căzuţi şi deşeurile de pe aceste trasee. De asemenea, lucrăm la înlocuirea panourilor şi a indicatoarelor turistice degradate. De asemenea, vom repara şi, acolo unde este necesar, vom înlocui podeţele. Vrem ca turiştii să se bucure de o natură curată şi să poată beneficia de informaţiile. Toate aceste lucrări au început deja şi se execută în etape, în funcţie de vreme”, a mai precizat Viorel Mihai.
Aceste acțiuni sunt realizate cu sprijinul Primăriei Brașov, administratorul Rezervaţiei Tâmpei, Serviciului Public Local Salvamont Braşov şi jandarmilor montani, precum şi cu ajutorul unor voluntari.
Citește și: „Orașul din România unde falimentul bate la ușă. Ce se întâmplă din cauza facturilor la energie”