18 feb. 2022 | 08:44

Orașul din România unde falimentul bate la ușă. Ce se întâmplă din cauza facturilor la energie

Știri generale
Orașul din România unde falimentul bate la ușă. Ce se întâmplă din cauza facturilor la energie
Orasul din Romania unde falimentul bate la usa. Ce se intampla din cauza facturilor la energie

Orașul din România unde falimentul bate la ușă. Din cauza facturilor uriașe la energie, unul dintre apreciate orașe turistice de la noi se află într-o situație extrem de delicată. În municipiul Sighișoara, mai mult de 80% dintre unitățile de cazare au fost închise pentru că nu și-au mai putut plăti facturile la gaze. În aceste condiții, proprietarii hotelurilor și pensiunilor se tem că vor trebui declare falimentul.

Fcaturiel halucinante la energie pun pe butuci și turismul. Hotelierii din Sighișoara, aproape de faliment

Chiar dacă vremea de afară ne duce cu gândul la primăvară, temperaturile sunt totuși scăzute, motiv pentru care este necesară în continuare furnizarea de agent termic. Și cum în Sighișoara, iarna, spațiile de cazare sunt preponderent goale, asta însemnând și încasări mult mai mici față de anotimpul cald, unii proprietari de hoteluri sau pensiuni trebuie să vină cu bani de acasă pentru a reuși să-și păstreze afacerile pe linia de plutire.

Turismul în lunile de iarnă la Sighişoara este în scădere cam cu 80% faţă de lunile de vară, dar problema este drastică din punct de vedere energetic, suntem aproape în pragul falimentului în privinţa facturilor la energie electrică şi la gaze. Este o perioadă în care nu ai încasări, dar ţi se triplează cheltuielile. Cred că foarte mulţi agenţi economici nu vor trece iarna dacă nu se umblă la compensări, fiindcă din luna martie când dă căldura poţi să tot compensezi, fiindcă facturile trebuie plătite la zi.”, a declarat, Ioan Lazăr, unul dintre marii hotelieri din Sighişoara, potrivit ziare.com.

Cea mai mare factură la gaze a fost de 12.000 de lei. Cât are acum de plată

Bărbatul mărturisește că cea mai mică factură din istoria Hotelului pe care îl conduce a fost de puțin peste 10.000 de lei, în condițiile în care unitatea era plină cu turiști. Acum însă, cu mai puțin de jumătate din camere ocupate, i-a venit de plată de aproape patru ori mai mult.

Ultima factură pe care am primit-o este de 41.000 lei, în contextul în care nu am folosit nici măcar 50% din capacitatea de cazare. Am făcut o cerere de compensare, s-a ajuns la 27.000 lei. Faceţi un calcul şi vedeţi ce creştere uriaşă este: cea mai scumpă factură la gaz din istoria Hotelului Sighişoara a fost de 12.000 lei, iar atunci a fost 100% ocupat.

Am închis hotelul pentru economia de energie şi cam toţi colegii de breaslă au închis, cam 80%. Noi, consumatorii mari, am închis, 80% din hotelurile mari din Sighişoara sunt închise, dar cei care au rămas deschişi sunt pe pierderi serioase”, a mai spus Ioan Lazăr.

„Angajații au și ei facturi acasă, iar dacă îi trimiți în şomaj tehnic, îi condamni la moarte”

Hotelierul nu a dorit să își trimită angajații în șomaj tehnic și a găsit o modalitate de a-i aduce în continuare la serviciu, astfel încât să își păstreze veniturile.

Am renovat şi am făcut curăţenie generală ca să nu dau oamenii în şomaj tehnic. Toţi au facturi şi acasă, iar dacă îi mai dai şi în şomaj tehnic, îi condamni la moarte. Avem 22 angajaţi din care patru s-au cerut în şomaj tehnic.

Am colegi din industrie care au dat tot personalul în şomaj tehnic. Problema noastră este acum să avem fonduri să ieşim până în aprilie, să plătim facturile pe martie, pentru ca apoi sperăm să înceapă încasările. Sperăm ca anul acesta să ne reabilităm şi, probabil, de la anul să ne bucurăm de profit. Acum suntem pe pierdere sută la sută, aducem bani de acasă să putem trăi”, a explicat Lazăr.

Cât despre turiștii străini, care vizitau cândva Sighişoara, Ioan Lazăr a arătat că aceştia nu vin în această perioadă din cauza dificultăţii cu care se intră pe teritoriul României, date fiind restricţiile impuse de pandemie.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro