22 feb. 2022 | 23:06

Ce vor mânca românii din Marea Neagră, mai nou. 4 specii pot fi introduse în meniul de zi cu zi

Diverse
Ce vor mânca românii din Marea Neagră, mai nou. 4 specii pot fi introduse în meniul de zi cu zi
Veți găsi în cherhanale 4 noi specii

Atunci când mergi într-un sejur la mare, de obicei te aștepți ca în menu-urile din cherhanale să găsești fructe de mare, alge sau orice alt produs de acest fel. Dacă asta ți-ai dorit, în curând s-ar putea să ți se îndeplinească dorința. Cel puțin așa anunță cercetătorii de la Institutul “Grigore Antipa” din Constanța. În curând cherhanalele vor putea să vândă salate din cel puțin 4 specii de alge.

Specii de alge marine, gustoase, versatile și pline de nutrienți

De mai multe secole, în China, Japonia și Republica Coreea se utilizează în mod tradițional algele marine ca hrană. Pe măsură ce oamenii din aceste țări au migrat în jurul lumii, acest obicei s-a mutat odată cu ei. Astăzi există mult mai multe țări în care consumul de alge marine nu este neobișnuit. Locuitorii de pe coastă din climatele tropicale, cum ar fi Indonezia și Malaezia, au consumat, de asemenea, alge marine proaspete, în special ca și componente ale salatelor.

Algele comestibile sunt o legumă a mării, o sursă de hrană pentru viețuitoarele din ocean și pentru oamenii care le consumă în numeroasele sale forme. Din punct de vedere nutrițional, algele marine au capacitatea unică de a absorbi cantități concentrate de iod din ocean.

Specialiștii spun că organismul uman nu îl poate produce singur, dar are nevoie pentru funcții tiroidiene sănătoase. Algele marine sunt, de asemenea, o sursă excelentă de micronutrienți, inclusiv folat, calciu, magneziu, zinc, fier și seleniu.

Algele comestibile, sărace în calorii și dense în nutrienți, sunt recoltate și consumate de mult timp în bucătăriile asiatice. O parte esențială a multor mâncăruri japoneze familiare, de la supa miso la rulourile de sushi, diferitele varietăți de alge marine sunt cunoscute mai degrabă în întreaga lume sub numele lor japonez.

Noi specii de alge marine comestibile în Marea Neagră

Dacă sunteți fani, în curând, când veți merge pe litoralul românesc, veți găsi în cherhanale, cel puțin 4 noi specii de alge marine. Anunțul a fost făcut de cercetătorii de la Institutul “Grigore Antipa” din Constanța, care spun că va mai dura, totuși ceva, până să ajungă pe masă ca delicatese. Specialiștii spun că va fi nevoie de colectarea acestora, și ulterior, de procesarea lor pentru a putea deveni comestibile.

Specii comestibile de alge de mare

Unele dintre aceste specii sunt cunoscute sub numele de spaghetii de mare, și reprezintă algele de mare de culoare brună. Sunt bogate în magneziu și în alte vitamine și minerale. Poate fi denumite uneori și „thong de mare” și se găsesc în mod obișnuit în nord-estul Oceanului Atlantic și în Marea Nordului.

Crește dintr-un disc care scoate două ramuri principale, începând să crească în toamna și iarna nordică. Poate crește până la 2 m înălțime și va muri după ce se reproduce.

Specia este recoltată din zone certificate ecologic din Franța sau Irlanda, deoarece nu crește în emisfera sudică, dar este una dintre algele marine care este delicioasă, foarte hrănitoare și interesantă de consumat.

O altă specie de alge de mare la Marea Neagră

O altă specie de alge de mare, ce se vor găsi și în Marea Neagră, este salata de mare. Această specie este clasificată ca o algă verde din phylum Chlorophyta, care are aproximativ 4.300 de specii cunoscute.

Aproximativ 90% din toate Chlorophytes cresc în apă dulce și multe dintre ele sunt unicelulare. Lăptuca de mare este denumirea comună a unui grup de specii marine multicelulare strâns înrudite din genul Ulva și clasa Ulvophyceae.

Conform numelui său, salata de mare seamănă cu frunzele de salată verde. Culoarea este adesea verde strălucitor, dar poate varia de la verde închis la aproape galben.

Salata de mare nu este o algă deosebit de mare, având o dimensiune de cel mult 40 cm. Culoarea verde strălucitor și abundența ei o fac deosebit de vizibilă în mediul marin.

Specialiștii din Constanța spun că, pe lângă cele două, în Marea Neagră va mai exista și o a treia specie, și anume algele brune. Algele brune sunt un grup mare de alge. Ele sunt clasificate ca protiste heteroconte, deoarece nu sunt nici plante, nici animale.

Există 2.000 de specii de alge brune. Majoritatea speciilor trăiesc în ocean. Acestea sunt importante ca hrană și ca locuințe pentru multe animale și viețuitoare marine.

Unele alge brune sunt culese de oameni pentru hrană. De exemplu, alga gigantică Macrocystis este o algă brună care formează păduri subacvatice și care poate crește până la 60 de metri. Multe alge brune cresc pe rocile de la malul mării.

Concluzie

Dacă sunteți pasionați de fructe de mare, în diferitele lor forme, veți avea parte de o gamă variată de astfel de produse când veți merge pe litoral. Doar că va mai trebui să așteptați puțin, iar după aceea, cherhanalele românești vă vor satisface gusturile.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Capital.ro
Mulţi români au nume de floare. Topul numelor care se serbează în Duminica Floriilor
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VESTEA MOMENTULUI! Este vorba de ION ILIESCU
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro