Sudul litoralului românesc, invadat de alge. Turiștii sunt disperați fiindcă nu mai pot scăpa de ele

Sudul litoralului românesc, invadat de alge. Turiștii sunt disperați fiindcă nu mai pot scăpa de ele
Sudul litoralului românesc, invadat de alge. Turiștii sunt disperați findcă nu mai pot scăpa de ele

În ultima perioadă, algele au invadat stațiunile din sudul litoralului, au anunțat miercuri cei de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Potrivit acestora, cele mai afectate stațiuni sunt Olimp, Mangalia și Vama Veche.

Algele au invadat stațiunile din sudul litoralului

În ultima perioadă se constată o dezvoltare algală puternică în zona de sud a litoralului românesc, potrivit unei postări pe Facebook a Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Cantități mari de alge se pot regăsi atât în apa mării, cât și pe plajă.

„Echipele din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța intervin în fiecare seară pe linia țărmului, dar cantitatea mare de algă în apă nu poate fi evacuată decât în momentul în care aceasta ajunge pe țărm”, au comunicat specialiștii de la Apele Române.

De asemenea, instituția a făcut publice mai multe imagini cu cantitatea imensă de alge din mare și de pe plajă.

Aglomerație și multă mizerie

Sute de mii de turiști s-au înghesuit pe litoralul românesc, pe plajele pline de gunoaie și de alge. Mai mult de atât, sunt înconjurați și de roiuri de muște atrase de resturile alimentare aruncate peste tot. Peste 300.000 de mii de turiști au vizitat weekend-ul trecut litoralul.

Acest lucru înseamnă aglomerație, însă patronii de restaurante, fast-food-uri, cafenele și multe altele nu se plâng, mai ales că prețurile anul acesta sunt mai ridicate față de anii trecuți. Nu a fost niciodată ieftin pe Litoral, dar anul acesta parcă este mai scump. Cel puțin așa spun turiștii care au revenit acasă cu buzunarele goale.

Dacă privim situația din alt punct de vedere, nimic nu pare să se fi schimbat, cu excepția lărgii plajelor. Algele și mizeria te întâmpină la fiecare pas. Plajele sunt pline de resturi de mâncare sau de PET-uri.

Duminica dimineață, cei care doreau să se relaxeze la plajă trebuiau să stea înghesuiți, printre mormanele de alge și de deșeuri. Cei care doreau să se răcorească în apa mării, erau obligați să treacă mai întâi peste algele aduse la mal de valuri, pe care nimeni nu le-a curățat.

Unii ocoleau zeci de metri până găseau o cărare, însă alții intrau de-a dreptul.

Aglomerația și pe șoselele dintre stațiuni

Nu doar plajele sunt pline de turiști, ci și șoselele care fac legătura între stațiuni. Aglomerația în trafic începe încă de la primele ore pe litoral. De exemplu, pe DN39 se circulă cu mare greutate, între Eforie Nord și Eforie Sud, pe sensul de mers către Constanța.

Mașinile circulă bară la bară și înaintează foarte greu pe o porțiune de mai bine de 5 km.