Descoperire șocantă în iarba de mare. Ce au găsit cercetătorii, la mare adâncime

Ce descoperire s-a facut in iarba de mare

Iarba de mare de pe zonele de coastă pare că s-a adaptat să capteze particule de plastic ce au ajuns în mări și oceane prin poluare, formând mici bile de fibră denumite ”bile Neptun”, potrivut cercetătorilor citați de site-ul The Guardian.

Descoperire șocantă în iarba de mare

Astfel, plantele subacvatice de adâncime mică ar colecta aproape 900 de milioane de obiecte de plastic pe an numai în Marea Mediterană, potrivit unui nou articol științific care a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

„Arătăm că resturile de plastic care ajung pe fundul mărilor părăsesc mediul marin prin ajungerea la mal a ierbii de mare”, a spus Anna Sanchez-Vidal, un biolog marin la Universitatea din Barcelona. De asemenea, modul în care acționează algele reprezintă o purificare continuă a resturilor de plastic din mare, a mai adăugat ea.

Acest studiu face cunoscut încă un lucru important pe care algele îl fac pentru Planetă. Oricum, plantele subacvatice joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității apei, ale absorbind dioxid de carbon și producând oxigen, reprezentând astfel un mediu important de dezvoltare pentru sute de specii de pești. Mai mult, iarba de mare previne eroziunea malurilor li micșorează impactul furtunilor puternice.

Câte specii de iarbă de mare există

De altfel, există 70 de specii de iarbă de mare, care sunt grupate în mai multe familii, ce au colonizat oceanul în perioade dintre acum 80 de milioane și acum 100 de milioane de ani. De asemenea, iarba de mare crește peste tot, din Arctica și până în zonele tropicale, majoritatea speciilor având frunze lungi, asemănătoare ierbii de pe uscat, ce formează mari ”pajiști” marine.

Dar este încă neclar dacă activitatea de captare a plasticului afectează în vreu mod plantele. Iar ca să înțeleagă mai bine această nouă funcție a algei, Sanchez-Vidal și echipa lui au studiat o anumită specie care există numai în Marea Mediterană, și anume, Posidonia oceanica. Ei au numărat cantitatea de particule de plastic care a fost prinsă în bilele de iarbă de mare eșuate pe plajă, în Mallorca, de altfel, o zonă în care planta crește pe o zonă răspândită.

De menționat este că resturi de plastic au fost găsite în jumătate dintre eșantioane mai mici, respectiv 600 de particule la fiecare kilogram de alge. În bilele de iarbă de mare mai mari dimensiuni, densitatea plasticului a crescut și ea, respectiv la 1500 de particule pe kilogram.

Iarba de mare este o plantă erbacee cu frunze liniare și cu flori verzi, care crește pe fundul mării și ale cărei frunze uscate sunt folosite în tapițerie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI