Românii vor găsi mai multe produse românești pe rafturile magazinelor, iar asta deoarece ministerul Agriculturii dorește să interzică retailerilor să refuze fără motiv marfa producătorilor români.
Astfel, ministerul Agriculturii vrea să rezolve relația defectuoasă existentă între retaileri și producătorii români. Menționăm că, de-a lungul timpului, supermarketurile au fost acuzate de practici comerciale neloiale, precum amenințarea fermierilor cu delistarea de la raft, solicitarea unor taxe ascunse etc.
La ora actuală, în dezbatere în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților este un proiect de lege care să echilibreze puterea de negociere dintre cele două părți. Spre exemplu, retailerilor le va fi interzis:
În plus, recent s-a spus că ministerul Economiei vrea să aducă mâncare ”direct de la fermă la furculiţă” și a înaintat un proiect legislativ pentru sprijinirea micilor producători pentru a-și putea comercializa direct produsele către consumatori, în avantajul reciproc al celor două categorii.
Claudiu Năsui a spus că produsele alimentare se vor ieftini în urma legii pe care o propune. În plus, acesta este hotărât să elimine intermediarii dintre producători și consumatori, indicând că modelul pe care îl propune este deja încetățenit în Vestul Europei.
„Eliminăm încă o tură de excese ale statului împotriva antreprenorilor. Azi (miercuri – n.r.) am pus în transparenţă un proiect pentru debirocratizarea comerţului. Proiectul desfiinţează mai multe bariere inutile şi rente de băieţi deştepţi. Ce facem concret? Câteva exemple.
Eliminăm obligaţia a face un curs inutil de vânzător pentru oamenii care vor să facă vânzare. Acum, dacă cineva vrea să vândă ceva, trebuie să ia o ştampilă cum că a făcut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi făcut oriunde, ci numai la nişte firme special „acreditate” de stat. Care, după cum aţi intuit, ne taxează pentru asta. M-am uitat de curiozitate, preţurile variază între 500 şi 700 de lei”, a postat ministrul.
„Vă întrebaţi de ce nu scad preţurile produselor? Sau nu scad sub anumite praguri? Pentru că prin legea actuală acest lucru este amendat şi descurajat printr-o birocraţie infernală. Aberant, nu?
Eliminăm şi birocraţia de care era nevoie la soldarea sau lichidarea stocurilor. Dacă o firmă voia să-şi lichideze marfa, trebuia să parcurgă o birocraţie întreagă, inclusiv să facă o notificare la primărie. Eliminăm şi interdicţia de a face mai mult de două soldări pe an. După acest proiect, totul se va face uşor.
O economie este cu atât mai sănătoasă cu cât permite concurenţa. Concurenţa pentru cele mai bune produse şi concurenţa pentru cele mai mici preţuri”, a mai precizat Năsui.