09 apr. 2023 | 12:25

Cum faci cel mai bun sos pentru friptura de miel. Secretul bucătarilor de top. Rețeta cu care vei face furori de Paște

Utile
Cum faci cel mai bun sos pentru friptura de miel. Secretul bucătarilor de top. Rețeta cu care vei face furori de Paște
Cum faci cel mai bun sos pentru friptura de miel

Friptura de miel este vedeta de la masa de Paște! Aceasta este felul principal de mâncare și cel mai așteptat preparat culinar pregătit de gospodinele din toată țara. Însă carnea de miel merge la perfecțiune și cu un sos alături. Drept urmare, astăzi vă arătăm cum faci cel mai bun sos pentru friptura de miel. Cu siguranță va fi un adevărat deliciu pentru oaspeții de la masa de Paște!

Cum se prepară cel mai bun sos pentru friptura de miel

O delicioasă friptură de miel nu are cum să lipsească de Paște! Gospodinele se pregătesc ca la carte pentru ca friptura să fie cât ma fragedă și aromată, însă puține dintre ele știu că mielul la cuptor merge de minune și cu un sos delicios.

Înainte de a pregăti cel mai bun sos pentru friptura de miel, trebuie să luați în considerare și preferințele membrilor familiei sau ale invitaților. Sosul pregătit se poate presăra deasupra fripturii de miel sau se poate servi lângă. Sosurile se fac destul de rapid și nu necesită foarte mare îndemânare în bucătărie.

Sos de iaurt cu mentă pentru friptura de miel

Ingrediente:

  • 280 grame iaurt grecesc
  • 20 de grame frunze de mentă tocate mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură suc proaspăt de lămâie de la 1 lămâie
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • 1/4 linguriță piper cayenne
  • sare kosher și piper negru proaspăt măcinat după gust.

Mod de preparare:

Prima dată se pune iaurtul, menta, usturoiul, sucul de lămâie, chimenul și piperul cayenne, într-un castron și se amestecă. Totul se condimentează cu sare și piper după gust. Se lasă la odihnit timp de 30 de minute, după care se poate servi. Dacă doriți, puteți să îl puneți într-un recipient ermetic și să îl păstrați la frigider, dar nu mai mult de o săptămână.

Citește și: Când să pui sare pe carnea pe care o gătești la cuptor. Atunci e momentul perfect

Sos de merișoare pentru carnea de miel

Ingrediente:

  • 340 grame de merișoare proaspete sau congelate
  • 200 grame zahăr
  • 250 ml apă
  • opțional: nuci pecan, coajă de portocale, stafide, coacaze, afine, scorțișoară, nucșoară, ienibahar.

Mod de preparare:

Prima dată se clătesc merișoarele. Separat, se pun apa și zahărul într-o cratiță medie la foc mare și se dau în fiert. Se amestecă până ce zahărul se dizolvă. Merișoarele se adaugă într-o oală și se fierb timp de 10 minute, până se sparg.

După care se amestecă merișoarele cu apa și zahărul dizolvat. Sosul se poate folosi așa, simplu, sau se mai pot adăuga și alte ingrediente, precum scorțișoară, nucșoară sau ienibahar. Sosul de merișoare se potrivește perfect la o friptură de miel fragedă și suculentă. Se poate turna direct peste carnea de miel, pentru ca acesta să se absoarbă bine!

Citește și: De ce să pui frunze de dafin în cuptor. Trucul secret al celor mai pricepute gospodine

Rețetă friptură de miel la cuptor cu verdețuri

Ingrediente:

  • 1 pulpă de miel (pulpa din spate)
  • 2 kg cartofi noi
  • 6-7 caţei mari usturoi
  • 1 pahar mare vin alb
  • 1 cană de apa
  • 50 ml ulei de măsline sau floarea soarelui
  • 2-3 crenguţe rozmarin
  • 2-3 crenguțe măghiran proaspăt
  • sare
  • piper.

Mod de preparare:

Spălam pulpa foarte bine şi o ştergem cu un şervet de bucătărie. Curăţăm usturoiul şi-l tăiem în bastonaşe sau feliuţe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, înţepăm adânc pulpa din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate introducem usturoiul.

Ungem pulpa cu ulei de măsline, o frecăm cu sare şi piper din belşug şi o aşezăm în tavă unsă şi ea cu câteva linguri de ulei. Adăugăm în tavă vinul şi apa călduţă şi pudrăm carnea cu câteva ace de rozmarin proaspăt şi cu câteva frunze de măghiran.

Acoperim tava cu folie de aluminiu şi o băgam în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru o oră şi jumătate. După primele 30 minute, scoatem tava din cuptor şi întoarcem pulpa pe cealaltă parte.

O acoperim şi o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor după care o descoperim din nou, o întoarcem şi adăugăm în tavă cartofii noi spălaţi bine, plus încă câteva ace de rozmarin şi măghiran.

Acoperim din nou şi mai lăsăm încă 30 minute la cuptor. După ultimele 30 minute, descoperim tava şi lăsăm pulpa şi cartofii la rumenit pentru încă 20-30 minute. În tot acest timp, avem grijă ca sosul din tavă să nu scadă, iar dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugăm apa călduţă amestecată cu puţin vin. După ce s-a rumenit, se stinge focul și se servește caldă! Poftă bună!

Parteneri
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil al său
Redactia.ro
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena
Click.ro
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ghinionul lovește ca un trăsnet o zodie! Ar putea să rămână fără bani chiar acum, pe final de an!
Unica.ro
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
EVZ.ro
Andrei Rotaru de la Insula iubirii, imagine romantică alături de Cristina. Dovada că foștii concurenți se înțeleg din ce în ce mai bine după ultima împăcare
Spynews
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Mediaflux
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rețeta Gabrielei Cristea de ruladă de bezea cu cremă de mascarpone și fructe de pădure: „Este un deliciu care se face ușor”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro