10 mart. 2022 | 17:30

Ce văd chinezii la TV despre războiul Rusia – Ucraina. SUA este în prim-plan

Diverse
Ce văd chinezii la TV despre războiul Rusia - Ucraina. SUA este în prim-plan
Presa chineză controlată strict și internetul puternic cenzurat

O înregistrare video de un minut în care purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, îndeamnă la pace în Ucraina, a adunat aproximativ 19.100 de like-uri pe popularul serviciu local de socializare WeChat. În clip, ea face un singur comentariu: „Dacă vedeți doi oameni care se ceartă și sunt pe cale să se bată, le dați arme sau îi ajutați mai întâi să se înțeleagă și să afle ce s-a întâmplat înainte? Cred că acest concept este foarte simplu”. În rest, televiziunea de stat a Chinei tratează conflictul din Ucraina, exact ca și Vladimir Putin, ca pe o „operațiune specială militară”, fără să folosească termenul de invazie. Cenzura de la Kremlin funcționează la fel de bine și în China, dar nu ar trebui să surprindă pe nimeni.

Cenzura și propaganda chineză susțin versiunea rusă a războiului din Ucraina

Publicul occidental a văzut imagini cu orașe ucrainene asediate și mii de civili care fug din țară prin coridoarele umanitare care s-au confruntat cu bombardamentele rusești. De cealaltă parte a lumii, telespectatorilor chinezi le-au fost prezentate convoaie de ajutoare rusești care aduceau provizii ucrainenilor asediați.

Cotidianul chinez People’s Daily, ziarul oficial al Partidului Comunist, a postat pe 9 martie pe Weibo, populara platformă chineză de socializare, un videoclip în care se arată cum Rusia oferă ajutor umanitar ucrainenilor din afara Harkovului, un oraș ucrainean de lângă granița cu Rusia care s-a confruntat cu atacuri de artilerie și rachete de la invazia Moscovei din 24 februarie. Videoclipul a primit peste 3 milioane de vizualizări.

În alte reportaje, corespondentul de la Moscova al televiziunii chineze Phoenix TV a publicat reportaje în timp ce era încorporat alături de trupele rusești în afara Mariupolului, un oraș port strategic care este scena unor lupte dure. Într-un clip recent, el vorbește cu soldații despre înaintarea lor constantă și discută cu civili care se presupune că salută prezența forțelor rusești.

Citește și: China știa că Rusia va ataca Ucraina. Cine face dezvăluirea de ultimă oră

Presa chineză controlată strict și internetul puternic cenzurat

De la începutul războiului din Ucraina, presa chineză  controlată strict și internetul puternic cenzurat au oferit o acoperire din ce în ce mai distorsionată, omițând detaliile privind victimele civile și condamnarea internațională pe scară largă a Moscovei, în timp ce au citat rețelele susținute de stat din Rusia și au difuzat opiniile oficialilor ruși, fără verificare sau respingere, către publicul său intern.

În timp ce Beijingul a acționat pe plan diplomatic și caută să pună un spațiu de respirație între el și legăturile sale strânse cu Kremlinul în fața presiunii internaționale tot mai mari privind invazia sa în Ucraina, mass-media de stat chineză și oficialii vocali converg din ce în ce mai mult cu narațiunea distorsionată a Moscovei cu privire la război, începând chiar să împingă teorii ale conspirației împotriva Ucrainei și a Occidentului în acest proces.

China cenzurează dezbaterile online despre Ucraina

Cenzorii chinezi, care stabilesc în liniște ce se poate discuta pe platformele de socializare ale țării, reduc la tăcere opiniile cetățenilor care protestează împotriva invaziei Rusiei în Ucraina. În zilele de după atacul Rusiei din 24 februarie, comentariile de pe platformele de socializare chineze Weibo, WeChat și Douyin au susținut în general Rusia și pe președintele Vladimir Putin. Multe postări care contestau acest lucru sau chiar susțineau pacea au dispărut rapid de pe site.

Jin Xing, o fostă prezentatoare populară de talk-show și prima celebritate chineză în mod deschis transsexuală, a declarat pentru Reuters că contul ei de pe Weibo a fost suspendat săptămâna trecută, după ce a publicat două postări, inclusiv una care făcea referire la Putin ca fiind un „rus nebun” și își îndemna adepții să se roage pentru pace.

„Tot ce am spus a fost că susțin viața și mă opun războiului, asta a fost tot.

Nu am spus că susțin SUA, Rusia sau Ucraina. Ce greșeală am făcut?”, a declarat Jin, al cărei cont este urmărit de 13,6 milioane de utilizatori.

Jin nu este singurul. Actorului chinez premiat Ke Lan i s-a interzis să mai posteze pe Weibo „din cauza încălcării regulilor și reglementărilor relevante”, potrivit unui anunț de pe contul său de Weibo. Ea dăduse like și împărtășise imagini și comentarii care se opuneau războiului, inclusiv imagini de la un protest împotriva războiului din Sankt Petersburg.

China și Rusia, un parteneriat extrem de strâns

China și Rusia au creat un parteneriat tot mai strâns în ultimii ani. Beijingul nu a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei și nu îl numește o invazie, dar a îndemnat la o soluție negociată. Unele postări ale unor istorici proeminenți care au încercat să organizeze petiții împotriva războiului au fost eliminate de pe serviciul de mesagerie WeChat.

Lu Xiaoyu, profesor asistent de relații internaționale la Universitatea Peking, a scris săptămâna trecută un articol în care îndeamnă la bun simț. „A fi văzut ca un aliat al Rusiei va fi un pas spre pierderea sprijinului popular global”, a scris el în articol, care a fost reprodus pe scară largă pe WeChat. Articolul original nu mai poate fi găsit.

Weibo și Tencent Holdings  care deține WeChat, nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la motivele pentru care astfel de materiale au fost eliminate sau conturile suspendate. Autoritatea chineză de reglementare a internetului, Administrația spațiului cibernetic din China (CAC), care supraveghează firmele de știri și de social media din țară, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat că nu are cunoștință de postări care să fi fost eliminate sau de conturi suspendate. „Ceea ce pot să vă spun în termeni de principiu este că poziția Chinei cu privire la problema Ucrainei este deschisă, transparentă și consecventă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

China a suprimat postările pro-occidentale

Cenzura s-a extins dincolo de rețelele de socializare. Personalul de la cel puțin două instituții media de stat chineze a fost sfătuit de editorii lor să reducă articolele care se abat de la poziția oficială a Beijingului cu privire la Rusia și Ucraina, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de invazia Rusiei, un cont Weibo aparținând Horizon News, un afiliat al ziarului de stat Beijing News, a postat ceea ce păreau a fi linii directoare interne pentru conținutul legat de Ucraina, în care se spunea că postările care sunt  nefavorabile Rusiei, și sunt pro-Occident, și că nu ar trebui să fie publicate. Postarea a fost ștearsă la scurt timp după aceea.

Citește și: Cenzura Chinei în războiul Rusia – Ucraina. Ce a apărut la televiziunea de stat

Discursul lui Andrew Parsons netradus

Televiziunea a fost, de asemenea, afectată. Președintele Comitetului Paralimpic Internațional (IPC), Andrew Parsons, a făcut apel la pace în timpul discursului său televizat la deschiderea Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing, săptămâna trecută.

Această parte a discursului său nu a fost tradusă pentru publicul intern de către televiziunea de stat chineză CCTV. IPC a declarat pentru Reuters că a întrebat CCTV în legătură cu această problemă, dar nu a primit niciun răspuns. CCTV nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

De cealaltă parte a dezbaterii, unele opinii agresive pro-război sau antiucrainene au fost, de asemenea, cenzurate în China. În zilele care au urmat atacului Rusiei asupra Ucrainei, au circulat unele postări care ironizau situația, de exemplu prin oferirea de a primi tinere ucrainene refugiate.

Weibo, WeChat și Douyin și-au avertizat utilizatorii

În ultimele două săptămâni, Weibo, WeChat și Douyin, versiunea chineză a TikTok, și-au avertizat utilizatorii împotriva unor astfel de glume sau a răspândirii de dezinformări.

WeChat a făcut un apel pe 25 februarie pe propria platformă pentru ceea ce a numit „discuții raționale” despre război, menționând că glumele vulgare au provocat o influență negativă uriașă online.

Douyin, deținută de ByteDance, a făcut mai multe declarații pe contul său oficial WeChat în ultimele două săptămâni. Comania a făcut avertizări împotriva glumelor, a dezinformării și a altor conținuturi care „iau în derâdere durerea altor persoane”.

Douyina declarat că a eliminat 6.400 de videoclipuri care au încălcat regulile sale, a tăiat peste 1.600 de transmisiuni live și a șters peste 12.000 de comentarii.

Weibo a declarat că a suspendat conturile pentru încurajarea războiului pe paginile sale unor ambasade străine din China,. În același timp, a cerut geolocalizarea utilizatorilor care comentează despre război pentru a împiedica oamenii să pretindă în mod fals că se află în Ucraina. Pe 5 martie, Weibo a declarat că a suspendat peste 1.000 de conturi care au publicat „glume vulgare” și „conținut excesiv de insultător și belicoid”.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă ar mai fi trăit...
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro