Ce trebuie să știi dacă suni la 112: consecințele amenințării cu bombă de la mall

Pe parcursul zilei de ieri, bucureștenii au fost în alertă din cauza unei amenințări cu bombă făcută de pe o cartelă prepay. La un mall din Capitală nu s-a găsit niciun dispozitiv explozibil, dar efortul oficialilor din cauza unui apel malițios la 112 a fost titanic.

Fiecare apel la 112 pe care îl faci când nu ar trebui, ar putea duce la pierdere unei vieți. Un om cu o problemă reală sau aflat în centrul unui accident rutier poate nu a putut să intre în contact cu serviciile de urgență pentru că te-ai gândit să suni la 112 să vină cineva să-ți dea zăpada din fața casei. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat.

alerta-bomba-mall-veranda-bucuresti

În mod previzibil, o amenințare cu bombă reprezintă un potențial dezastru și niciodată nu va fi ignorată. În același timp însă, un apel fals pe marginea unui astfel de subiect se reflectă într-o cheltuială fabuloasă a statului român. Ca referință, nu mai puțin de 100 de specialiști s-au deplasat la mall-ul din București și 1000 de oameni au fost evacuații din cauza unui apel care s-a dovedit a fi o păcăleală.

Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă la zece minute după respectivul apel, 2 kilometri mai încolo, se isca un incenediu, iar autoritățile erau blocate într-o intervenție inutilă.

„Opt secunde a durat apelul la 112 prin care un bărbat ameninţa că a pus o bombă la un mall din Bucureşti. Cinci instituţii au intrat în alertă. 100 de specialişti s-au mobilizat la faţa locului. Două ore a durat intervenţia echipajelor. Peste 1.000 de persoane au fost evacuate din mall”, se arată într-un comunicat al STS transmis, joi, AGERPRES.

În acest set de circumstanțe, oficialii STS au venit cu o rugăminte și un avertisment la adresa românilor. Ar fi ideal ca nimeni să nu mai sune inutil la 112. „Apelarea numărului unic de urgenţă 112 în situaţii care nu reprezintă un pericol pentru viaţă, proprietate sau mediu produce întârzieri în preluarea apelurilor care anunţă urgenţe reale. Apelarea falsă poate irosi clipe din viaţa altei persoane care sună după ajutor, poate împiedica sau întârzia salvatorii să ajungă la un om aflat în pericol şi, uneori, acel om poate fi cineva drag ţie!”, arată sursa citată.

Poliția face cercetări pentru a stabili cine este vinovat în cazul amenințării cu bombă de la mall, dar este puțin probabil să fie prins responsabilul. În cel mai bun caz, va reintra în discuție proiectul legislativ de comercializare a cartelor prepay doar pe bază de buletin, pentru ca utilizatorul oricărui număr de telefon să fie identificabil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI