29 ian. 2023 | 13:15

Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă pentru a fi legale. Detaliul care îţi poate aduce o amendă de 2.900 de lei

Știri generale
Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă pentru a fi legale. Detaliul care îţi poate aduce o amendă de 2.900 de lei
Detaliul pe care trebuie să-l aibă în vedere toți șoferii. Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă pentru a fi legale.

În condițiile meteorologice actuale, participanții la trafic care nu și-au montat anvelopele potrivite riscă să fie sancționați cu amenzi în valoare de până la 2.900 de lei. Se poate reține chiar și certificatul de înmatriculare al autoturismului. Tu știi ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă pentru a fi legale? Dacă ții cont de acest detaliu, vei scăpa de sancțiuni financiare.

Lista sectoarelor de drum ce au fost închise din cauza zăpezii

Ninsorile și viscolele au pus în dificultate participanții la trafic, în ultimele ore. Circulația rutieră a paralizat în mai multe regiuni din țară. Duminică dimineață, 29 ianuarie, nouă sectoare de drumuri naționale din județele Brăila, Buzău, Vrancea, Galați și Bacău au fost menținute închise, după cum urmează:

  • DN 22 Brăila, județul Brăila – Râmnicu Sărat, județul Buzău;
  • DN 23B Măicănești, județul Vrancea – limita județul Buzău;
  • DN 2N Bogza – Jitia, județul Vrancea;
  • DN 23A Milcovul – Ciorăști, județul Vrancea;
  • DN 23 Brăila, județul Brăila – Focșani, județul Vrancea;
  • DN 2R Jitia – Vintileasca, județul Vrancea;
  • DN 25 Șendreni – Hanu Conachi, județul Galați;
  • DN 24D Băleni – Tulucești, județul Galați;
  • DN 11A Bârlad/județul Vaslui – limită județ Bacău.

Așa cum a informat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, mai multe drumuri au fost restricționate pentru vehiculele cu masă mai mare de 7, 5 tone. Pe lista acestora se află:

  • DN 2D Focșani – Greșu/VN;
  • toate drumurile naționale din județul Brăila, cu excepția DN 22B, unde restricția este permanentă, de 3,5 tone;
  • DN 24D, DN 25 și DN 26 din județul Galați.

Au fost aplicate restricții și pentru vehiculele cu masă mai mare de 4, 5 tone, pe următoarele drumuri:

  • DN 24 Tișița/VN – Cosmești/GL;
  • DN 11A Adjud-Vechi – Podu Turcului/VN.

În următoarele ore, traficul va fi restricționat pentru vehiculele cu masă mai mare de 3, 5 tone și pe DN 2 în județul Buzău, de la limita jud. Ialomița – limită jud. Vrancea.

Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă pentru a fi legale

Autoritățile române sfătuiesc șoferii să evite deplasările care nu sunt urgente în regiunile aflate sub avertizări meteo de ninsoare, intensificări de vânt și viscol. Totuși, dacă plănuiești să folosești mașina în această perioadă, indiferent de zona în care circuli, trebuie să ții cont de un detaliu important: montarea anvelopelor de iarnă.

Nu există un termen sau o dată limită până la care șoferii trebuie să monteze cauciucuri de iarnă la mașini. Cert este că, dacă drumul pe care se circulă este acoperit de zăpadă, gheață sau polei, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie, potrivit OUG 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Nu este importantă denumirea comercială a cauciucurilor de iarnă. De importanță majoră, însă, este ca anvelopele să fie marcate cu două litere: M, de la „mud”/„noroi”, și S, de la „snow”/„zăpadă”. Acestea se pot prezenta sub una dintre formele: M+S, M.S. sau M&S. Atât timp cât cauciucurile de iarnă au aceste însemne, sunt corecte din punct de vedere legal.

În cazul în care un șofer circulă în această perioadă cu anvelope care nu prezintă însemnele mai sus amintite, riscă să fie sancționat cu o amendă a cărei valoare poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. În funcție de severitatea agentului de poliție care efectuează controlul, poate fi reținut și certificatul de înmatriculare al vehiculului.