Majoritatea românilor cumpără un brad natural de Crăciun, însă cu toții știm că acesta nu rezistă foarte mult în casă, mai ales la căldură. Deși prețurile sunt extrem de ridicate la brazii naturali, mirosul lor proaspăt nu se poate compara cu nimic, așa că mulți aleg să-l cumpere anual. Ca să nu mai aducem în discuție atmosfera de sărbătoare pe care o creează în locuința noastră. Dacă vrei totuși să te bucuri cât mai mult de atmosfera sărbătorilor, iată tot ce trebuie să faci pentru ca bradul de Crăciun să reziste mai mult timp.
Bradul de Crăciun este nelipsit din casele românilor în luna decembrie. Deși multe persoane optează pentru un brad natural în detrimentul celui artificial, acest lucru vine la pachet și cu unele dezavantaje.
Acele lui încep să cadă destul de repede, se face mizerie mai rapid pe lângă el și nu rezistă mai mult de patru săptămâni.
Dacă totuși sunteți deciși să cumpărați un brad natural, trebuie să știți ce să faceți pentru bradul de Crăciun să reziste mai mult. Există anumite trucuri pentru ca bradul natural de sărbători să reziste mai mult de o lună.
Experții susțin că dacă bradul este cât mai proaspăt, cu atât sunt șanse mai mari să ne bucurăm de el o perioadă îndelungată de timp.
Dacă aveți grijă atunci când îl cumpărați și țineți cont de anumite aspecte, bradul natural poate rezista în interiorul casei cel puțin o lună.
Dacă aveți posibilitatea, cumpărați bradul natural direct de la o pepinieră, pentru că acolo puteți opta ca acesta să fie tăiat pe loc! Dacă nu, asigurați-vă că este cât mai proaspăt.
De regulă, brazii încep să apară la vânzare pe la începutul lunii noiembrie. Așa că dacă veți cumpăra bradul în luna decembrie, cu siguranță nu va mai fi la fel de proaspăt.
Drept urmare, un astfel de brad tăiat de câteva săptămâni bune nu va rezista foarte mult într-o locuință.
Așadar, fiți atenți când îl cumpărați! Inspectați trunchiul, crenguțele și acele. Dacă acele sunt maro, ele vor cădea imediat ce ați atins o crenguță.
Un alt mod de a verifica prospețimea bradului este acela de a îndoi un ac de-al lui.
Dacă acul de brad se rupe și pocnește atunci când încerci să îl îndoi, bradul nu este proaspăt. Dacă acul este elastic și nu se rupe, cu siguranță bradul abia tăiat.
Aveți grijă să îl puneți pe balcon sau în garaj, asta în cazul în care care nu îl împodobiți imediat.
Un alt truc important pentru ca bradul de Crăciun să reziste mai mult este să tăiați cm din trunchiul său și apoi să-l puneți în apă.
Dacă faceți acest lucru, rășina nu va sigila căile de acces ale apei către coroana, crenguțele și acele bradului.
Important este și faptul ca bradul să nu fie așezat lângă surse de căldură, pentru că se va deshidrata foarte rapid. Camera în care este montat este musai să fie răcoroasă.
Deși îl aveți în casă împodobit, bradul natural are nevoie de multă apă și ar trebui udat frecvent dacă vreți să-i păstrați prospețimea.
Pentru acest lucru, alegeți un suport de brad care să permită așezarea lui într-un recipient în care puteți turna apă.
Dacă veți lăsa bradul fără apă se va usca puțin câte puțin și nu va rezista mai mult de o lună. De regulă, un brad proaspăt are nevoie de 1 litru de apă. În acest mod, el va rezista chiar și mai bine de o lună de zile.
Și o linguriță de zahăr este bună pentru bradul de Crăciun, dacă vrei ca acesta să aibă o viață mai lungă și să rămână proaspăt. Se pune zahărul direct în recipientul cu apă.
Dacă nu vreți să cumpărați un brad natural tăiat de la piață, puteți opta pentru unul natural în ghiveci. Modul de îngrijire va fi asemănător cu cel al unui brad natural.
„Molidul albastru este un copac în ghiveci și este puțin neobișnuit, cu un aspect albastru argintiu, ca mulți dintre copacii în ghiveci. În cazul arborilor în ghiveci este important să îi țineți udați și să îi țineți departe de sursele de căldură.
Este posibil să fie nevoie să le dați peste un litru de apă în fiecare zi pentru a-i menține proaspeți”, recomandă Chris Bonnet, fondator al magazinului online de grădinărit Gardening Express, notează The Mirror.