27 mart. 2024 | 20:29

Ce trebuie să faci neapărat cu răsadurile palide și îngălbenite. Cum poți salva recolta din grădină

Diverse
Ce trebuie să faci neapărat cu răsadurile palide și îngălbenite. Cum poți salva recolta din grădină
Ce trebuie să faci neapărat cu răsadurile palide și îngălbenite. Cum poți salva recolta din grădină

A început sezonul agriculturii și trebuie să fim foarte atenți la grădina noastră. Dacă observăm că răsadurile noastre sunt palide și îngălbenite, trebuie să luăm imediat măsuri. Cum îți poți salva culturile înainte ca acestea să fie distruse complet de boli.

Cele mai comune probleme la răsaduri

Din mai multe motive, rezultatul unor răsaduri nu este chiar cel așteptat: fie semințele nu germinează, plantele cresc prea mult, fie se ofilesc și mor. Este important să identificăm cauza și să intervenim înainte de a le pierde, dacă vrem să culegem poamele în sezonul estival.

Prevenirea problemelor este cea mai bună soluție pentru plantele sănătoase. Cauza majorității problemelor la creșterea plantelor este o greșeală pe care o fac grădinarii – fie o depozitarea necorespunzătoare a semințelor sau alegerea unui sol nereușit pentru semănare.

Prima problemă cu răsadurile poate fi detectată atunci când semințele nu au germinat și apariția mugurilor este întârziată. Pot exista mai multe motive pentru această afecțiune. Pe lângă plantarea semințelor de proastă calitate, în etapele inițiale de pregătire a răsadurilor, puteți face următoarele greșeli:

– uitați să dezinfectați recipientele și uneltele;

– nu înmuiați semințele sau le tratați cu soluții mult prea tari;

– alegeți solul greșit;

– uitați să tratați solul;

– plantați semințele prea adânc.

Pregătiți corespunzător semințele, recipientele, solul și uneltele pentru procesul de însămânțare. Nu faceți lucrurile pe grabă, pentru că agricultura are nevoie de timp și răbdare.

Probleme frecvente ale răsadurilor

Ați furnizat suficientă lumină pentru plantă, dar planta este încă slabă și palidă? Este posibil să fie nevoie să o fertilizați cu mare atenție. În primele zile de viață, răsadurile se hrănesc cu rezervele conținute în semințe, apoi încep să consume nutrienți din sol.

Pentru că volumul este limitat, răsadurilor le pot lipsi elementele necesare creșterii. Puteți alege produse comerciale specializate ca îngrășăminte starter (de obicei scrie pe etichetă clar „pentru răsaduri”) sau vă puteți pregăti acasă un fertilizant cu ceea ce ai la îndemână.

Nu uita că excesul de substanțe nutritive este și el periculos pentru plantele tinere, la fel ca lipsa acestora, asa ca folosește îngrășământ la doza și intervalul corespunzător, recomandat de specialiști. Urmează indicațiile pe care le găsești pe etichetă și nu vei da greș.

Dacă răsadurile se ofilesc, cea mai frecventă problemă este încălcarea programului de irigare și hrănire, precum și aerul prea uscat și fierbinte. Regimul de udare este foarte important pentru sănătatea plantei. La urma urmei, plantele se pot ofili din cauza lipsei de apă (pierderea elasticității țesuturilor) și din cauza excesului de apă (putrezirea rădăcinilor și ofilirea părților de suprafață).

Când este cald, udați răsadurile mai des. În zilele înnorate, reduceți udarea la minimum. Când udați, asigurați-vă că solul este umed în întregul recipient, nu doar în partea de sus.

O altă cauză ar putea fi lipsa umidității și a temperaturii în camera de însămânțare. Verificați dacă fitolampa este plasată prea aproape de plantele tinere și fragede, dacă mugurii sunt afectați de aerul uscat de la caloriferele de încălzire sau de curenții de la crăpăturile ferestrelor sau dacă lumina soarelui este prea aspră în timpul zilei pe pervaz. Dacă răspunsul este da, remediați eroarea imediat.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Capital.ro
Mulţi români au nume de floare. Topul numelor care se serbează în Duminica Floriilor
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VESTEA MOMENTULUI! Este vorba de ION ILIESCU
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro