04 oct. 2023 | 15:16

Ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie. Aşa vei avea o recoltă de vis anul viitor, detaliul care face diferenţa

Sfaturi pentru grădinari
Ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie. Aşa vei avea o recoltă de vis anul viitor, detaliul care face diferenţa
Luna octombrie este ultima mare lună de recoltă în livadă

Vremea de toamnă este aici, iar luna octombrie este ultima mare lună de recoltă în livadă, cu mere târzii, pere, și multe altele. În același timp, și o știu asta și grădinarii pricepuți, este perioada în care trebuie să te pregătește pentru recolta de primăvară. Așa că, citește mai departe și află ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie pentru a avea o recoltă bună anul viitor.

Toamna, cel mai bun moment al anului pentru plantare

Toamna este, de fapt, cel mai bun moment al anului pentru a planta majoritatea plantelor perene, inclusiv copaci, arbuști, viță de vie, flori și ierburi perene.

Află despre: Fructele și legumele pe care să le consumi în octombrie și noiembrie. Ce beneficii au

Plantarea de toamnă permite două sezoane de vreme mai răcoroasă pentru ca plantele să se stabilească înainte de căldura verii.

Ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie. Aşa vei avea o recoltă de vis anul viitor, detaliul care face diferenţa

Toamna, cel mai bun moment al anului pentru plantare

Perioada de plantare preferată de grădinari este de la începutul lunii octombrie până la jumătatea lunii noiembrie. Plantațiile de toamnă trebuie udate de două ori pe săptămână până când intră în repaus complet.

Dar, până la plantarea pomilor pentru cultura de primăvară șiv ară, tot în această lună mai sunt multe de făcut, tocmai pentru a-ți asigura o producție bună anul viitor. Așa că, în cele ce urmează îți spunem ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie.

Grădinarii explică ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie

În acest moment al sezonului, creșterea buruienilor poate încetini considerabil, dar multe dintre ele pot să producă semințe. Organizarea unei ultime sesiuni de erbicidare de toamnă poate ajuta la reducerea buruienilor noi pentru anul viitor.

În general, în cazul livezilor este recomandabil să se curețe cel puțin o dată pe lună pe tot parcursul sezonului de creștere.

Ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie. Tunderea de urgență

Pe măsură ce vara se apropie de sfârșit, devine din ce în ce mai important să se limiteze tăierea doar la tăierile de urgență.

Vezi și: Ce trebuie să faci în grădină la început de octombrie. Aşa vei avea flori de invidiat la primăvară

Tăierea de toamnă poate duce la o nouă creștere care nu are timp să se întărească înainte de temperaturile de iarnă.

Ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie. Aşa vei avea o recoltă de vis anul viitor, detaliul care face diferenţa

Tăierea de toamnă poate duce la o nouă creștere

Este important să fii atent la orice lemn bolnav, deteriorat sau mort, care ar trebui să fie tăiat, indiferent de anotimp.

Tunderea de toamnă trebuie să se limiteze la îndepărtarea de urgență a lemnului mort, deteriorat și bolnav. În special, tăiați bolile, cum ar fi focul bacterian, nodul negru și caniculă, care pot continua să se răspândească și să provoace daune suplimentare.

Monitorizarea și identificarea dăunătorilor și a bolilor

Mulți dăunători și boli ale livezilor continuă să fie activi și toamna. Este important să continuați monitorizarea săptămânală a plantelor pentru a identifica și gestiona provocările. Unii dintre cei mai comuni dăunători de insecte cu care trebuie să ne confruntăm în octombrie includ:

  • Plum Curculio
  • Molia codului
  • Borerii arborilor
  • Lanternă pătată
  • Viermele mărului

Va trebui să îți observi livada în mod regulat pe tot parcursul anului pentru a depista problemele legate de dăunători și boli, identifică-le și reacționează în mod corespunzător.

Îndepărtarea fructelor deteriorate

În cazul fructelor de toamnă, este recomandabil să continuați să monitorizați culturile în curs de dezvoltare pentru a detecta eventualele daune cauzate de insecte și boli și să îndepărtați fructele afectate.

În mod similar, cel mai bine este să adunați fructele căzute pentru a evita răspândirea în continuare a provocărilor provocate de dăunători și boli.

Toate fructele ar trebui eliminate prin adăugarea lor într-un sistem de compost fierbinte, prin hrănirea păsărilor de curte sau prin împachetarea lor pentru a fi îndepărtate de pe teren.

Lucrarea corectă a solului din livadă este esențială pentru a menține puternic și pentru a permite plantelor să supraviețuiască în sezonul de iarnă aspru.

Află despre: Cum se depozitează corect merele. Așa rezistă luni de zile

Spre deosebire de udare, care nu necesită un efort deosebit în timpul această perioadă datorită precipitațiilor abundente, trebuie să acordați mult mai mult atenție la fertilizarea livezii, folosind cantități mari de gunoi de grajd matur.

Chiar și tratarea livezii în octombrie are mult sens. Apariția bruscă a bolilor poate submina sau ruina iremediabil luni și luni de muncă grea. Dacă sunteți în favoarea soluțiilor organice, ați putea încerca să combateți infecția prin introducerea de culturi de insecte entomofage.

În caz contrar, puteți recurge la tratamente chimice convenționale, administrate cu ajutorul unor pulverizatoare profesionale, care garantează intervale de reumplere sporite, precizie de pulverizare și confort.

Ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie. Apucă-te de recoltarea și depozitarea  producției de toamnă

Între sarcinile de întreținere de toamnă, recoltarea livezii este poate cea mai subestimată sarcină.

Deși multe fructe trebuie recoltate în acest sezon încercați să nu vă grăbiți cu această treabă
și asigurați-vă că manipulați și transportați corect fructele pentru a evita orice fel de deteriorare.

De exemplu, kiwi necesită o manipulare extrem de delicată din cauza pielea lor foarte subțire, care se poate rupe la cel mai mic impact, ceea ce poate duce la stricarea lor.

Ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie. Aşa vei avea o recoltă de vis anul viitor, detaliul care face diferenţa

În octombrie apucaa-te de recoltarea și depozitarea  producției de toamnă

Dimpotrivă, merele ar trebui de preferință să fie recoltate dimineața, când sunt mai uscate, pentru a le spori proprietăților de conservare.

Odată ce fructele sunt depozitate în depozit, nu mai există decât un singur lucru de făcut: verificarea culturii pentru a detecta mucegaiul și coacerea excesivă la fiecare trei sau trei ani.
patru zile.

Concluzie

Acum că ai aflat ce trebuie să faci în livadă în luna octombrie, tot ce ai de făcut este să te apuci de treabă, dacă vrei să ai o grădină plină de viață și o producție bună anul viitor.