Fructele și legumele pe care să le consumi în octombrie și noiembrie! Nimic nu se compară cu gustul unui măr direct din livadă. Sau cu verdeața din grădină, cartofii dulci proaspeți de la fermă. Produsele sunt de obicei de o calitate și un gust mai bune atunci când sunt de sezon. Așa că știind ce este la apogeu în luna octombrie și noiembrie vă va ghida atunci când faceți lista de cumpărături și planificați mesele. Din fericire, aceste 2 luni de toamnă aduc o varietate destul de mare de fructe și legume. Nu aveți altceva de făcut decât să le savurați.
Lunile octombrie și noiembrie, cu zilele lor mohorâte și ploioase, trebuie înveselite cu alimente colorate și picante. Alimente care aduc lumină și căldură, ridicând în același timp moralul. De exemplu, bucătăria indiană, cu aromele sale și combinațiile apetisante de alimente, este perfectă.
Puteți încercai chutney de mere, un fel de dulceață picantă făcută din mere, zahăr, ghimbir, scorțișoară, ardei iute, turmeric și alte condimente. Dulceața se folosește pentru a condimenta cereale, cartofi, leguminoase și alte feluri de mâncare, dar este delicios cu legume prăjite în aluat de năut. Dar, mergând mai departe, azi vorbim de fructele și legumele pe care să le consumi în octombrie și noiembrie. Așa că hai să vedem care sunt acestea și, bineînțeles, ce beneficii au.
Fie că mușcați dintr-un măr crocant și suculent ca gustare, fie că îl tăiați pentru a-l încorpora într-o salată, este fructul recomadnat. Îl puteți mânca și gătit ușor cu scorțișoară și zahăr pentru a umple o plăcintă. Merele care au fost recoltate recent vor avea cel mai bun gust și vă vor îmbunătăți rețetele. Există soiuri aflate la apogeu în octombrie, printre care Crispin, Braeburn, Granny Smith, Macoun și Fuji, doar pentru a numi doar câteva.
Din nefericire, sfecla a dezvoltat o reputație proastă. Timp de mulți ani, a fost servită în principal direct din conservă sau sub formă de supă. Erau reci, tari și dulci și nu era cea mai atrăgătoare garnitură. Din fericire, bucătarii și-au dat seama că această legumă este foarte nutritivă. Așa că au decis să o prepare în multe alte moduri. Exteriorul dezvoltă o textură crocantă, în timp ce interiorul devine moale și fraged. Puteți chiar să prăjiți la grătar sfecla tăiată felii care au fost marinate într-un dressing balsamic. Este o garnitură neașteptată, dar delicioasă, sau o umplutură pentru un burger vegetarian.
Recoltate din august până la jumătatea lunii octombrie, murele devin mai dulci și mai puțin acre cu cât rămân mai mult timp pe tufă. Așteptați până în octombrie pentru a vă bucura de ele. Sunt bogate în vitamina C. Aceste fructe de pădure sunt mai versatile decât ați putea crede. Sunt ideale într-o plăcintă cu mere, dar sunt și un sos minunat pentru carne de vită, porc și pui. Mai ales atunci când sunt combinate cu vin și fierte până se îngroașă.
Suntem atât de obișnuiți să vedem broccoli tot timpul anului în magazinul alimentar. Probabil că nu ne gândim când este sezonul său de vârf. Dar broccoli este o cultură de anotimp rece și are cel mai bun gust atunci când este recoltat toamna. Căpățânile de broccoli din octombrie vor fi mari și abundente, în comparație cu timpul lunilor calde.
Dacă sunteți familiarizați doar cu broccoli fiert la aburi, veți fi bucuroși să aflați că există o multitudine de rețete interesante. Acestea includ această legumă, de la mâncăruri cu paste, la curry și până la clătite. Iar odată ce ați prăjit broccoli, s-ar putea să nu-l mai fierbeți sau să-l gătiți la aburi niciodată – fie că este condimentat cu ghimbir sau cu ardei iute și lămâie, broccoli prăjit la cuptor va deveni un favorit al familiei.
Iată o legumă care a cunoscut o renaștere! Trecând de la mirositoare, mlădioasă și cu aspect neobișnuit la a fi adesea vedeta spectacolului, varza de Bruxelles este văzută în meniurile chiar și în cele mai luxoase restaurante. Prăjiți cu șuncă, caramelizați cu usturoi, rași într-o salată – rețetele acoperă toată gama și cu siguranță îi vor transforma pe cei care îi urăsc în fani. Varza de Bruxelles este cea mai bună în octombrie și, dacă puteți, cumpărați-o pe tulpină, deoarece aceasta va fi cea mai proaspătă.
O altă legumă cruciferă văzută pe tot parcursul anului în supermarket, varza este cea mai bună în luna octombrie. Căutați căpățânile grele, compacte, fără frunze maronii sau ofilite. Nu doar pentru varza umplută și salata de varză, varza poate fi prăjită și sărată pentru o garnitură oarecum nuciformă, cu o aromă profundă. Surprindeți-vă copiii cu o varză gratinată cu brânză sau varză prăjită cu bacon. Sau transformați seara de taco sau un simplu sandviș la grătar cu adăugarea unei varze crocante.
Un membru al familiei Brassica Oleracea, alături de broccoli și varza de Bruxelles, conopida este o altă legumă care a avut o revenire. A trecut de la o terci albă și apoasă la o garnitură elegantă, din nou, punând în valoare acel cuptor.
Atunci când este prăjită, conopida capătă o cu totul altă personalitate, cremoasă în interior, puțin crocantă la exterior și cu o dulceață de nucă ce nu poate fi egalată. Pe lângă faptul că este vedeta unor rețete de garnituri gustoase, conopida a devenit, de asemenea, leguma aleasă atunci când se încearcă să se adauge nutriție.
Această familie de salată verde, oarecum amară și consistentă, se prezintă într-o gamă de culori frumoase. Cicoarea a început să înlocuiască verdețurile tradiționale în farfuriile restaurantelor. Soiurile includ radicchio, endive belgiene și escarola, precum și soiuri mai neobișnuite.
Cicoarea este o salată robustă, pregătită să reziste la tehnici de gătit care nu sunt folosite de obicei cu o legumă cu frunze, cum ar fi grătarul și fierberea. Aceste salate beneficiază, de asemenea, de multă grăsime, acid și sare, permițând rețete care depășesc simpla salată.
Când vine vorba de afine, octombrie și noiembrie sunt lunile în care acest fruct este cel mai bun. Afinele la apogeu ar trebui să fie ferme și de un roșu aprins, un roz pal înseamnă că sunt prea puțin coapte. Aroma este o combinație de dulce și acru, perfectă pentru un sos de afine, cum ar fi sosul de amaretto cu citrice și afine și sosul de afine și portocale peste pui.
Smochinele pot crește atât în climatele mai calde, unde sunt recoltate primăvara și vara, cât și în zonele reci, de coastă. Reputația lor ca umplutură pentru o prăjitură moale s-a diminuat oarecum de-a lungul anilor, pe măsură ce fructul a ajuns să se afirme cu rețete delicioase pentru salate, toasturi și tarte. Un simplu strop de miere poate fi tot ce vă trebuie pentru a vă bucura de acest fruct delicios.
Toamna este sezonul de recoltare a strugurilor pentru mulți vinificatori, așa că, în mod natural, atunci este momentul în care acest fruct asemănător cu bomboanele este la apogeu.
Octombrie este luna perfectă pentru a încerca soiurile de la piața fermierilor și, poate, dacă nu mâncați tot ciorchinele în drum spre casă, puneți-i în cuptor pentru o prăjire bună. Coaja poate deveni încrețită, dar dulceața se intensifică și textura se înmoaie. Sunt delicioase pe un crostini acoperit cu brânză.
Prazul poate fi clasificat ca fiind de vară și de iarnă, recolta de iarnă începe în octombrie și noiembrie și produce o legumă mai mare și cu un gust mai puternic decât versiunea din lunile mai calde. Se pot păstra până la două săptămâni în frigider și se vor descurca bine chiar și congelați.
Ingredientul principal în supa de praz și cartofi, această tulpină alungită, verde și albă, este, de asemenea, gustoasă ca parte a unei vinete sau pur și simplu înăbușită și savurată ca garnitură, pe lângă alte rețete.
Gândit întotdeauna ca un fruct de toamnă, acest văr al mărului este delicios asociat atât cu arome dulci, cât și sărate. Prăjită și servită ca desert, gătită încet într-un unt, gătită în dulceață sau chiar ca parte a unui cocktail, perele sunt întotdeauna un ingredient binevenit.
Dacă Halloween-ul nu a fost suficient pentru a dovedi că dovleacul și luna octombrie merg împreună, atunci faptul că totul devine „pumpkin spice” ar trebui să fie un semn.
Dovleacul pare să spună pur și simplu toamnă, culoarea sa portocalie, felul în care se căsătorește atât de bine cu condimentele calde și faptul că, ca umplutură de plăcintă, ocupă un loc central pe masă. Odată prăjit în cuptor sau făcut piure în robotul de bucătărie, dovleacul poate deveni parte atât din mâncăruri dulci, cât și din cele sărate.
Acestea, după cum vedeți, sunt doar o mică parte din fructele și legumele pe care să le consumi în octombrie și noiembrie, cu beneficiile lor. Așa că,mai e puțin până în octombrie, și ar fi cazul să vă faceți aprovizionarea de rigoare. Baftă la cumpărături!